Antalet kvinnor i Sverige som vårdas för endometrios, i slutenvård eller specialiserad öppenvård, har mer än fördubblats mellan 2008 och 2022. Under 2022 vårdades 9 443 kvinnor i hela Sverige, enligt Socialstyrelsen. I Stockholm ökade antalet patienter med hela 260 procent, till över 3 800 kvinnor, under samma period.
Totalt beräknas 250 000 kvinnor i landet ha endometrios. Endometriosföreningen menar att det finns en större kunskap om sjukdomen idag. Trots det anser föreningen att det är för få som får vård.
– Behovet finns utanför sjukhusen i öppenvården. Ungefär 80 procent av de här patienterna hamnar i öppenvården och resterande 20 procent kommer tillbaka dit efter de varit på sjukhusen, säger Ofra Castro Wersäll, medgrundare av EndoGyn och tidigare verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset.
Ny klinik i Stockholm
Det finns endometriosmottagningar på flera sjukhus i landet, men i mars öppnade den första gynekologmottagningen i öppenvården i Sverige med syftet att specialisera sig på endometriospatienter. Här ska tre-fyra läkare ta hand om 8-12 patienter varje dag.
– Diagnos är viktigt för Försäkringskassan. Det är väldigt viktigt för behandling. Det är en sjukdom som blir värre om den inte behandlas och det är många kvinnor idag som går obehandlade.
Specialiserade på endometrios
Den privata kliniken har avtal med Region Stockholm. Man har samlat kompetens både inom endometrios och barn- och ungdomsgynekologi. Här finns ingen nedre åldersgräns, något som finns på andra gynmottagningar, och det krävs ingen remiss för att boka tid.
– Kvinnor från hela landet kan komma till oss, säger Ofra Castro Wersäll.
Se ultraljudsapparaten som används för att diagnostisera endometrios och häng med på kliniken i videon ovan.
Endometrios
- Endometrios är en kronisk inflammatorisk sjukdom som innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern.
- Ungefär en av tio personer med livmoder i fertil ålder antas ha endometrios, ungefär 250 000 personer i Sverige.
- Ungefär hälften av dessa har inga eller bara lindriga eller periodvisa besvär.
- Uppskattningsvis har drygt 100 000 av dessa personer endometriosrelaterade besvär som i någon mån påverkar deras liv.
- Mörkertalet vad gäller antalet personer som är drabbade av endometrios är troligtvis stort, eftersom inte alla med sjukdomen får en fastställd diagnos.
- I snitt tar det ungefär åtta år innan personer med endometrios får sin diagnos fastställd, efter att de själva börjat inse att deras smärtor inte är normala.
Källa: Socialstyrelsen