Endometrios lurar immunförsvaret på samma sätt som cancer gör – se överläkaren Emma Björk berätta mer om sin forskning och likheterna med cancer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Endometrios lurar immunförsvaret på samma sätt som cancer gör – se överläkaren Emma Björk berätta mer om sin forskning och likheterna med cancer. Foto: Julija Sidner/SVT

Örnsköldsviksläkarens forskning öppnar för nya behandlingar av endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Endometrios är en sjukdom som drabbar cirka tio procent av världens kvinnor. I Sverige handlar det om runt 200 000 personer med livmödrar som lever med sjukdomen.

Ny forskning från överläkaren Emma Björk i Örnsköldsvik visar att sjukdomen kan jämföras med cancer.

Emma Björk, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Örnsköldsviks sjukhus, forskning har undersökt endometriosvävnad från patienter som lever med sjukdomen och har kommit fram till att sjukdomen lurar immunförsvaret på samma sätt som cancer gör.

– Kroppen undviker att städa bort endometriosen på samma sätt som cancer gör, säger Emma Björk.

Endometrios

Kan leda till nya behandlingar

I dag används hormoner som behandlingen mot sjukdomen. Även om behandlingen är effektiv tror Björk att forskningen kan bidra med nya alternativ.

– Fyndet att endometrios utsöndrar exosomer på samma sätt som cancer gör är en ganska stor pusselbit som man kan bygga vidare på, för att hitta nya behandlingar och nya sätt att ställa diagnos, berättar Björk.

Endometrios är till skillnad från cancer inte en dödlig sjukdom. Hör Emma berätta på vilka sätt sjukdomarna både liknar – och skiljer sig – från cancer.

Endometrios debuterar ofta redan i tonåren och den som drabbas av sjukdomen behöver inte ha alla fyra vanliga symtom för att diagnos ska kunna ställas. Emma Björk reder ut vilka de fyra symtomen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet