Kvinnosjukvårdens verksamhetschef Helena Dalin / entrén Örnsköldsviks sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnosjukvårdens verksamhetschef Helena Dalin säger att blivande mammor i Örnsköldsviksområdet ska vända sig till förlossningen i Sundsvall vid behov, men de som vill föda i Umeå kan också göra det. Foto: SVT

Ansvariga chefen om BB-stängningen i Örnsköldsvik: ”Vi har inget val”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har fått ett löfte av ett hyrläkarföretag att barnläkare ska vara på plats i Örnsköldsvik den 17 april. Men fram tills dess – åtminstone – är det stängt på förlossningen och BB.

– Det här är verkligen inte en situation vi önskar. Men huvudsaken är att blivande mödrar vet var de ska vända sig, säger kvinnosjukvårdens verksamhetschef Helena Dalin – hör henne i videon.

Det som gäller för gravida kvinnor i Örnsköldsviksområdet som är i vecka 20 eller mer är att de vänder sig förlossningsavdelningen vid Sundsvalls sjukhus vid akuta händelser eller om det helt enkelt är dags att föda.

Men som blivande mamma i Örnsköldsvik med omnejd kan man även åka till Universitetssjukhuset i Umeå för att föda, dit det är mycket närmare.

– Man får föda var man vill, säger Helena Dalin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.