Regionpolitikern Elina Backlund Arab (S) / nyfödd bebis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elina Backlund Arab (S) berätta om varför det varit svårt att rekrytera till barn- och ungdomsmedicin i Örnsköldsvik. Foto: SVT/Christine Olsson TT

Barnsjukvården på Örnsköldsviks sjukhus helt stängd i åtta dagar

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen, BB och barnavdelningen vid Örnsköldsviks sjukhus stänger från och med lördag och åtta dagar framåt, på grund av akut barnläkarbrist.

Blivande mammor i upptagningsområdet hänvisas i stället till Sundsvalls sjukhus.

I klippet: Hör Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden berätta om varför det är svårt att rekrytera till barn- och ungdomsmedicin i Örnsköldsvik.

Den direkta orsaken till stängningen är en akut brist på barnläkare vid sjukhuset. Det är sjukskrivningar och tjänstledigheter som gjort att läget varit hårt ansträngt på senare tid.

Beslutet om att tills vidare stänga barnsjukvården vid Örnsköldsviks sjukhus har fattats för att upprätthålla patientsäkerheten för nyfödda barn. För det krävs tillgång till barnläkare dygnet runt,  och därför stängs nu förlossningen från och med lördag 8 april klockan 21 till och med måndag 17 april kl sju.

– Mellan fem och åtta barn var beräknade att födas på förlossningen i Örnsköldsvik under den perioden. De kommer nu att tas nu om hand i Sundsvall i stället, säger Helena Dahlin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet.

Alla blivande mödrar som är i graviditetsvecka 20 eller mer och som behöver vård ska kontakta förlossningen vid Sundsvalls sjukhus.

Hyrpersonal kan tas in senare

Föräldrar som har fler frågor kring detta kan höra av sig till sin barnmorska eller till förlossningen i Sundsvall.

– Vi räknar med att ha en bättre situation om en dryg vecka då vi har hyrpersonal som kan komma in. Då kan vi hålla barnavdelningen öppen och även fylla jourlinjerna så att förlossningen kan vara öppen som vanligt, säger Anne Thelander, verksamhetschef vid barn- och ungdomsmedicin.

Planerad specialistmödravård och ultraljud utförs som vanligt i Örnsköldsvik. Barn som är akut sjuka ska söka vård vid Örnsköldsviks sjukhus – men om de måste läggas in så blir det sannolikt på Sundsvalls sjukhus.

Elina Backlund Arab, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden säger till SVT att Sundsvall ställer just nu för att ta hand om patienterna från Örnsköldsvik.

–  Sundsvall gör ett stort jobb för att avlasta Ö-vik, men vi behöver ha läkare på plats för att klara av förlossning och BB. det är högsta prioritet att man ska klara det framgent.

Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.