Det har varit en mörk höst för säkerheten på våra arbetsplatser. I september omkom en lokförare på rangerbangården i Sundsvall, i måndags skadades en man allvarligt på ett bygge i Örnsköldsvik och på Hallstaberget i Sollefteå har flera byggnadsarbetare exponerats för asbest.
Hittills i år har fem personer i Västernorrland och Jämtland fått sätta livet till på jobbet och drygt 700 personer har skadats i arbetsplatsolyckor. Arbetsmiljöverkets statistik visar att antalet arbetsplatsolyckor har ökat i Sverige de senaste två åren. Värst drabbade är traditionellt mansdominerade branscher.
– När det handlar om de allvarligaste olyckorna där man förolyckas på jobbet, är det fyra branscher som framträder mest: jord- och skogsbruk, byggverksamhet, tillverkning och transport, säger Berndt Jonsson, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Härnösand.
I takt med att arbetslivet har förändrats, har många av de gamla riskmomenten försvunnit. Det moderna arbetslivet står dock inför nya utmaningar. Det handlar bland annat om en ökning av antalet underentreprenörer och stress till följd av allt mer slimmade organisationer. Om detta har ger utslag i olycksstatistiken kan arbetsmiljöverket inte uttala sig om ännu.
– Men om det är så att man har så mycket att göra att man brister i kontrollfunktionen och att man inte har tid för eftertanke, så kan det påverka arbetsmiljön, säger Bernt Jonsson.
Arbetsmiljöverket har den senaste veckan haft en landsomfattande inspektionssatsning med fokus på det förebyggande arbetsmiljöarbetet – resultatet ska redovisas i morgon i samband med arbetsmiljöriksdagen i Stockholm.
– Alla de här olyckorna föregås av tillbud som kan användas för att titta framåt – var har vi våra risker. De branscher som jobbat systematiskt med tillbud har också kommit mycket längre, säger Berndt Jonsson.
I en serie inslag tittar vi nu närmare på de farligaste jobben och möter dem som fått betala ett högt pris för sitt arbete.