• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

AT-läkare larmar från Örnsköldsvik och Sollefteå: ”Ensam olegitimerad personal på akuten”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året slog AT-läkare larm om upplevda repressalier och att olegitimerad personal arbetat ensam på akutmottagningar i Sollefteå och Örnsköldsvik. Nyligen lämnades ännu en upplysning till Inspektionen för vård och omsorg, IVO: om en arbetssituation som tycks bli allt sämre.

AT-läkare som gråter under sina arbetspass, Bakjour som inte ska kontaktas annat än akut, hot om repressalier och stort ansvar trots bristande kompetens. Det är några av de arbetsmiljöproblem som lyfts till IVO om AT-läkares arbetssituation i Sollefteå och Örnsköldsvik. Totalt har sex upplysningsärenden lämnats till IVO på tio månader.

I september kom den senaste upplysningen, där skriver en AT-läkare bland annat att hen sedan december upplevt en häxjakt efter vem som pratat om de upplevda arbetsmiljöproblemen. Upplysare beskriver också att situationen med ensam olegitimerad personal på akuten är densamma som tidigare.

Verksamhetschefen: ”Känner inte igen bilden”

För verksamhetschefen Leif Ehlin vid Örnsköldsviks sjukhus var uppgifterna till IVO nya.

– Hög arbetsbelastning har vi av och till, trycket på akuten har varit högt under en tid, det brukar vi parera med att öka bemanningen så det hoppas jag har fungerat. Kollegialt stöd är jätteviktigt, jag blev lite förbannad över att det inte skulle fungera, om det är så. Det är ett absolut krav att man ska kunna ringa sin bakjour exakt när som helst, ställa frågor, bli artigt bemött och få bra svar.

Ivo tog under 2015 ett principbeslut om att AT-läkare inte ska arbeta självständigt vid en akutmottagning, då det inte anses vara förenligt med god och säker vård. Ehlin känner till beslutet.

– Det är en gammal fråga som har stötts och blötts länge, såhär har det sett ut i alla år att AT-läkare har gått ensamma på akuten. Ivo har haft synpunkter på det där och sagt att det nog inte är rekommenderat, men att efter särskild bedömning så är det okej att göra så.

Hör Leif Ehlin berätta mer i klippet ovan.

Utdrag från upplysningar skickade till IVO:

September 2022:

”I de situationer vi förr kunde påtala för ledning och chefer som ohållbara har blivit risk för utpekning och utfrysning.”

”Förändringen, eller försämringen, numera är att det anses illojalt och uppviglande att protestera mot rådande arbetsmiljö och patientsäkerhetsriskerna”

Mars 2022:

”Det är framförallt i Örnsköldsvik som det alltid varit/är TOTAL rutin att en AT-läkare ALLTID är ensam på nätterna, både på medicin och kirurgen”

”De unga läkarna blir utbrända och upplever för stort ansvar trots bristande kompetens, ett stort missnöje/ångest för patientsäkerheten finns just nu men ingen AT-läkare vågar klaga”

December 2021:

”De som hamnar i kläm är AT-läkare och framförallt patienten. Det slutar med att AT-läkaren gråtande får lösa allt själv”

December 2021:

”AT-läkare i Sollefteå samt Örnsköldsvik är helt utelämnade på akuten. I Sollefteå är de dessutom ansvariga för IVA! Hur kan icke legitemerad personal ansvara för de allra svårast sjuka patienterna? I både Sollefteå och Övik sägs det att bakjour ska komma in men det stämmer inte.”

”Det finns en pärm med 7-10 diagnoser som de vill att vi ska ringa bakjouren om. Men det kräver ju att AT-läkaren kunnat diagnostisera patienten på egen hand till att börja med”

”Flertalet AT-läkare gråter under arbetstid på akuten”

December 2021:

”Många är missnöjda och rädda och läskigt nog få som vågar säga något och protestera. Det kan delvis bero på hot om och faktiska repressalier.”

”Patienter kommer till skada. Och vi kommer också till skada. Man kan och ska inte känna sig utbränd så tidigt i karriären.”

December 2021:

”Flertalet gånger är specialistläkare frånvarande och AT läkare utlämnas att själva göra bedömningar utan närvarande specialistläkare eller legitimerade läkare på respektive vårdcentraler på plats”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.