Det har under många år varit brist på allmänläkare i primärvården, också kallade distriktsläkare. Exakt hur stor bristen är är svårt att veta då regionerna räknar på olika sätt. När SVT Nyheter frågade regionerna om vakanta tjänster kunde flera inte heller svara.
Stor brist på Gotland
Några kunde dock det. Däribland Region Gotland som har räknat på hur många heltidstjänster de behöver för att läkarna ska ha en rimlig arbetsbelastning. Svaret blev då ytterligare 25. I dag utgör de befintliga distriktsläkarna 15 heltidstjänster.
Enligt Region Gotlands primärvårdschef Lena Bäckström är det största problemet att det är svårt att rekrytera.
– Specialisterna i allmänmedicin är för få och det försvårar att vi är på en ö eftersom man inte kan pendla då. Här behöver vi ju se till att det blir attraktivt att arbeta här, säger hon.
50-tal saknas i Jönköping
Region Jönköping har gjort en liknande beräkning. De har då utgått från ett nyuppsatt mål om 1 500 patienter per distriktsläkare och kommit fram till att det saknas 54 heltider, vilket motsvarar en brist på 30 procent.
– Det är ett långsiktigt mål som vi jobbar med, säger Rachel De Basso (S), som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Jönköping.
Mångmiljonsatsning ska lösa problem
För att komma tillrätta med läkarbristen inom primärvården säger Rachel De Basso (S) att regionen de senaste två åren tillfört 50 miljoner kronor och att det nästa år blir ytterligare 25 miljoner.
– Det här är en historisk budgetutökning, säger hon.
Andra regioner som uppger för SVT Nyheter att de har en stor andel vakanta tjänster är Västernorrland som svarat 48 procent, region Gävleborg som svarat 42 procent och region Värmland som svarat 40 procent.
Region Dalarna, Kronoberg och Jämtland Härjedalen har alla svarat 36 procent.
Här är det dock viktigt att komma ihåg att siffrorna inte är jämförbara då regionerna räknar på olika sätt.
Så gjorde vi kartläggningen
SVT skickade ut en enkät till landets alla regioner, där vi bland annat ställde frågorna ”hur många distriktsläkartjänster har ni i regionen i nuläget (februari 2022)” och ”Hur många av tjänsterna är tillsatta?”.
Det är näst intill omöjligt att jämföra regionerna med varandra då de räknar på olika sätt.
En del utgår från vad pengarna räcker till, andra utifrån behovet, en del räknar enbart färdiga specialister, andra räknar med läkare som gör sin specialisttjänstgöring. Men de regioner som kan ge ett svar på båda frågorna visar alla på att man har en brist på läkare i regionen.