På 358 punkter visar man att Sture Bergwall är oskyldig till mordet på Johan. Förhörsledare Seppo Penttinen vid polisen i Sundsvall vill inte kommentera vare sig resningsansökan eller de nya uppgifterna.
”Synnerliga skäl”
Det faller på överåklagare Björn Ericson vid Riksenheten för polismål i Malmö att utreda hurvida Bergwall ska få resning i målet. Den 28 oktober 2011 levererar han sin utredning. Det är en 88-sidig genomgång av bevisningen, utredningen och domen. Det kan också ses som en 88-sidig sågning av det utredningsarbete som ledde fram till domen. Den avslutas med följande:
”Sammantaget är det min uppfattning att en genomgång av utredningsmaterialet och de omständigheter jag anfört ovan, sedda i ljuset av bevisläget i målet, reser sådana tvivel i skuldfrågan att det enligt min mening föreligger synnerliga skäl att på nytt pröva ansvarsfrågan i målet.”
Kriminalinspektör Seppo Penttinen försvarar i ett brev till hovrätten för Nedre Norrland sitt utredningsarbete. Rätten lyssnar dock inte på det örat utan meddelar den 18 januari 2012 att man beviljar Sture Bergwall resning.
Åtalet håller inte i domstol
Knappt två månader senare, den 14 mars 2012, meddelar chefsåklagare Jonas Almström vid internationella åklagarkammaren i Göteborg att han lägger ner åtalet mot Sture Bergwall.
– Beslutet är en naturlig följd efter granskningen av bevisläget i målet. De två huvudsakliga bevisen som har med Bergwalls iakttagelser av Johans kropp att göra och som ansetts vara så unika att endast en gärningsman kunnat känna till dem har fått ett minskat bevisvärde, skriver åklagaren i ett pressmeddelande.
– Dessutom faller en del av stödbevisningen bort eller har försvagats kraftfullt. I det läget skulle en förnyad prövning mot Bergwall för mordåtalet inte hålla i domstol. Åtalet läggs därför ned.
Sture Bergwall är mycket lättad efter beskedet.
– Johanfallet är speciellt eftersom det var det som startade allt. Det var det första jag tog på mig och det sista jag dömdes för. Det ramar liksom in alltihop, säger Sture Bergwall till SVT Mittnytt.
– Jag känner starkt med Anna-Clara och Björn Asplund. De har lidit i snart 20 år av det här, helt förgäves.
– Jag kan bara beklaga och be om ursäkt. Det har inte varit min mening att såra och orsaka dem mer lidande än de redan fått utstå. Det är så outsägligt sorgligt.
Det formella beslutet att Bergwall frias kom den 17 augusti 2012.
Debatten om skuldfrågan
Försvinnandet, polisutredningarna och rättsprocesserna har gett upphov till en mediebevakning av sällan skådat slag i ett rättsfall. Bara Mittnytt har under åren gjort drygt etthundra inslag om Johan.
Debattens vågor om de åtalades skuld har gått mycket höga. Speciellt debatten om Quick/Bergwalls eventuella skuld. Den har genom åren delat upp alla inblandade och intresserade i två läger.
Efter att han tagit tillbaka sina erkännanden kan alla vara överens om att han ljuger, frågan är bara när. Förhörsledare Penttinen, fd åklagare van der Kwast och fd Jk Göran Lambertz låter sig inte övertygas om att Bergwall är oskyldig.
Mycket material
Den mängd material som finns i fallet är mycket svårt att få ett helhetsgrepp på. Att läsa tusentals sidor av förhör med en uppenbart förvirrad Thomas Quick, fyllda med de mest makabra detaljer, är ofta direkt plågsamt. De avslutande meningarna i det första förhöret med Quick beskriver det hela ganska väl.
Förhörsledaren: – Jo, vi kanske ska sluta nu så kan vi träffas nån mer gång, sen.
Quick: – Ja, visst.
Förhörsledaren: – Man blir lite, trött i huvudet. Det kanske du också blir?
Quick: – Ja, oh ja.
Förhörsledaren: – Mm, då slutar vi nu, 14.30.