En person står till vänster med en mörk tröja och vit skjorta, omgiven av en inomhusmiljö. Till höger syns en skylt med texten ”Nationell högspecialiserad vård för allvarliga ätstörningar, Sundsvall”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschef Magnus Sjögren om det första året på ätstörningskliniken i Sundsvall i videon ovan. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Ätstörningskliniken i Sundsvall ett år – 19 patienter har fått högspecialiserad vård

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan kliniken för högspecialiserad vård för ätstörningar invigdes på sjukhuset i Sundsvall. Det är den enda så kallade NHV-mottagningen i norra halvan av landet.

– Vi har mycket positiva behandlingsresultat, säger Magnus Sjögren, verksamhetschef, Nationell högspecialiserad vård (NHV)

NHV-mottagningen erbjuder en högintensiv vård till patienter med svårbehandlade ätstörningar. Under det första året har 19 patienter behandlats på kliniken.

– Vi har kapacitet för fler patienter, så det är bra, säger verksamhetschefen Magnus Sjögren.

Patienter från hela landet

Nationell högspecialiserad vård innebär att de kan ta emot patienter från hela landet – hur detta går till sker i samråd med övriga regioner i landet där kliniker finns: Skåne, Stockholm, Uppsala och Västra Götaland.

Mottagningen i Sundsvall med totalt cirka 47 anställda, har även en satsning på elitidrottare på landslagsnivå.

– Vi har haft tre remisser, men ingen av dem har kommit hit. De var från södra delarna av Sverige, säger Magnus Sjögren och fortsätter:

– Teamet som vårdar patienten består av många kompetenser som läkare, psykolog och dietist.

Nationell högspecialiserad vård

Nationell högspecialiserad vård är vård som är komplex eller sällan förekommande och som får bedrivas vid som mest fem enheter i landet.

Målet med nationell högspecialiserad vård är att hälso- och sjukvårdens kunskap, kvalitet och patientsäkerhet ska utvecklas och förbättras samtidigt som resurserna används på ett effektivt sätt.

Det är Socialstyrelsen som tar beslut om definition av nationell högspecialiserad vård och antal enheter som ska få utföra vården.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.