Beordrad övertid – som bara ska förekomma i nödfall – har blivit regel. Barnmorskorna har fått nog och kräver nu att ledningen gör något åt situationen.
– Vi måste bli fler på golvet och få ett bättre schema. Vi jobbar och ger allt vi kan, men det räcker inte. Man hinner inte äta och man hinner inte gå på toaletten. Det är för tufft, säger barnmorskan Anna-Kari Rystedt.
Tre har sagt upp sig
Trots att hon hade hittat drömjobbet blev pressen ohållbar. Anna-Kari Rystedt har precis sagt upp sig från kvinnokliniken i Sundsvall och hon är inte ensam.
– Tre nya barnmorskor har valt att säga upp sig efter att ha jobbat här i ungefär ett år. Jag tycker att det är jättetråkigt att de slutar, men jag respekterar verkligen deras beslut. Man kan känna att man måste dra i handbromsen i tid innan situationen blir ohållbar, säger barnmorskan Cathrin Eriksson som länge har arbetat i Sundsvall.
Problem varje sommar
Barnmorskorna vill inte oroa de kvinnor som ska föda till sommaren, men känner att de ändå måste berätta hur akut läget nu är för att det ska bli någon förändring.
– Det har ofta varit ont om barnmorskor i Sundsvall till sommaren, men läget har aldrig varit värre än nu, säger Cathrin Eriksson.
För att få schemat att gå ihop tvingas de jobba långt över heltid. De håller med ledningen om att bristen på barnmorskor inte innebär någon direkt fara för patientsäkerheten, men tycker ändå att situationen är ohållbar på lång sikt.
– Om man exempelvis börjar arbeta på en lördagsförmiddag, så är det inte säkert att man får gå hem när det är tänkt att man ska sluta. Om det fattas barnmorskor och vi inte får tag på ersättare så måste någon stanna kvar, och det kan innebära att man får jobba nästan femton timmar i sträck, säger Cathrin Eriksson.
Brist i hela landet
Alla de barnmorskorna vi talat med är missnöjda med hur klinikledningen och sjukhuset har hanterat barnmorskebristen. Ledningen menar dock att man gör så gott man kan.
– Problemet gäller inte bara Sundsvall. Det råder brist på barnmorskor i flera delar av landet. Jag tror att det kommer att gå bra under sommaren. Vi har satt in undersköterskor som ska stödja barnmorskorna och det kommer även finnas möjlighet att skicka patienter till Örnsköldsvik eller Sollefteå, säger verksamhetschefen på kvinnokliniken, Marju Dahmoun, till SVT.
Hon håller med om att bristen är ett allvarlig problem, men tycker att klinikledningen gjort allt man kunnat för att försöka lösa bemanningen över sommaren. Men det håller inte barnmorskorna med om, med bättre arbetsvillkor hade det gått att hitta fler sommarvikarier tycker de. Kanske hade inte heller nya barnmorskor som Anna-Kari Rystedt slutat om arbetssituationen var bättre.
– Jag visste att det var ett hårt jobb, men jag trodde att klinikledningen skulle vara en bättre arbetsgivare, säger hon.