Bolaget Ådalsklinikerna AB ger sig alltså in i den hetaste sjukvårdsfrågan i regionen de senaste åren, nämligen BB-frågan.
– Ja, det är målsättningen, att vi ska ha BB, säger Annika Sundbom Åström, bolagets projektledare.
Men innan det kan bli verklighet måste först övrig verksamhet byggas upp: specialistvård i form av kirurgi, smärtklinik och kvinnosjukvård. Kort sagt, ett mindre sjukhus.
Tidigare sjukhem ska bli sjukhus
Det är i tidigare Hammars sjukhem, strax utanför Nyland, som vården ska bedrivas. Kramfors kommun lade ner sjukhemmet för drygt 20 år sedan och fastigheten såldes senare till privata ägare. Det gamla sjukhemmet har stått oanvänt sedan dess.
Redan hösten 2022 ska man vara igång, men först måste man få in kapital. Beräkningen är att det kommer att krävas mellan 5 till 15 miljoner för att renovera fastigheten och få igång vård. Pengar ska man få in genom att ragga sponsorer och sälja aktier i bolaget.
Planer från Voon-tiden
Själva idén med satsning på specialistvård är inte ny, tankarna fanns med redan i samband med Voon, den medlemsägda vårdcentralen Sollefteå. Voons historia blev kort, efter ett år gick vårdcentralen i konkurs med nära nio miljoner i skulder. Många medlemmar som satsat i projektet blev av med sina pengar.
Senare gjordes ett försök med en vårdcentral kombinerad med smärtklinik i Nordingrå, men de planerna fick läggas ned.
”Jag kommer leda den här verksamheten”
Att det är personer inblandade i både Voon och Nordingråprojektet som även står bakom planerna för Hammar ser inte Annika Sundbom Åström som något problem:
– Det är ju jag som leder den här verksamheten, och de står bakom med sin erfarenhet, säger hon.
Kräver patienter på remiss
Den här typen av specialistvård omfattas inte av LOV, lagen om valfrihet inom vården, så affärsidén nu bygger att regionerna ska köpa tjänster av Ådalsklinikerna AB genom att skicka över patienter på remiss. Bolaget räknar med att marknaden är stor.
– Behovet är äckligt stort, säger styrelseordföranden Torgny Mickelsson.
Annika Sundbom Åström håller med och menar att det finns ett stort mörkertal.
– Det så många just nu som inte söker sjukvård trots att de har ett behov. När utbudet blir större, ja då kommer behovet att öka, menar hon.