När Beata Westman från Sundsvall var tre år fick hon diagnosen Turners syndrom, som är ett medfött och genetiskt syndrom.
– Det är mest att jag är kort som påverkar mig, men andra runt mig är i samma längd som mig så jag har inte lagt märke till det. Sen finns det också en risk att man inte kan få barn i framtiden, berättar Beata Westman.
Viktigt träffa andra
För mamma Marianne Bäckström Westman, var diagnosen som dottern fick mycket att ta in.
– Jag fick en lång lista på olika symptom och följdsjukdomar som man kan få av Turners, och visste inte ut eller in. Sen förstod jag att man kanske bara får två eller tre av de symptomen, berättar Marianne som tycker att det är viktigt att lyfta Turners syndrom under februari för att sprida kunskap.
Som förälder var det för henne viktigt att träffa andra i samma situation.
– Jag blev kontaktad av ett annat föräldrapar när Beata var liten som var i samma situation. Det var så värdefullt. Det vore bra om det fanns mer föräldragrupper i Västernorrland, även om det kanske inte finns så många drabbade här, säger mamma Marianne.
Drabbar olika
Beata hoppas att fler sätter sig in i vad det innebär att leva med syndromet som slår så olika beroende på vem som drabbas.
– De som väl får det vet kanske inte vad det är och har inte så mycket att gå efter, så det är viktigt att sprida det.
I klipper delar Beata med sig av hur det kan vara att leva med Turners Syndrom.