• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bengt attackerades av en tiger

Uppdaterad
Publicerad

För knappt en månad sedan överfölls Bengt Eriksson av tigern Nalin på sin arbetsplats Junsele djurpark. Hemma från sjukhuset berättar han nu om det dramatiska mötet.

Tigrarna i Junsele är på plats i djurparken som vanligt. Hemma hos skötaren börjar det så sakteliga bli som vanligt igen – efter den där ödesdigra lördagen då han glömde kolla tigerluckan för första gången på 16 år. Då han insåg att tigern redan var i hägnet förstod han att det var kört.

– Jag hann inte mer än tänka tanken, så bara small det till och han hoppade på mig. Och högg mig bak i nacken och i bakhuvudet, så jag hörde hur det knastrade bak i nacken, säger Bengt Eriksson, djurskötare på Junsele djurpark.

Han försökte fly några gånger, men snart var tigern där igen, och släpade i väg med honon i benen.

– Jag låg ju på magen, så jag hade aldrig sett tigern i ögonen. Och alldeles tyst var det. Då låg det en sten där, på 15 kilo ungefär. Jag tänkte: ”Jag måste ju pröva någonting”. Så jag tog en av de där stenarna och vände mig mot tigern – och han låg ju nere vid foten – och så sopade jag den där stenen i huvudet på honom – allt vad jag orkade! Och då var det som att han ruskade till på huvudet lite grand, säger Bengt Eriksson, djurskötare på Junsele djurpark.

Kläderna blev det inte så mycket kvar av. Han försökte spela död – men kom på ett sätt att kalla på hjälp.

– Så fick jag fram mobilen, och då hade den stängt av sig, så då var jag tvungen att slå pin-koden. Och där låg jag och det var halvskumt och jag ser dåligt och blodet rann fulla mobilen. Så jag provade och skulle slå pin-koden. Och första försöket misslyckades..., säger Bengt Eriksson, djurskötare på Junsele djurpark.

Till slut fick han tag i hjälp, men väntan blev lång, nästan tjugo minuter – ensam med tigern.

– Rätt vad det var så slickade den mig på foten. Jag kände den där sträva tungan. Då jag låg där så ringde Ulf – chefen för djurparken – och undrade hur det var med mig. ”Ja”, sa jag, ”det är väl inte så jävla trevligt”, säger Bengt Eriksson, djurskötare på Junsele djurpark.

På plats kunde hjälpen locka i väg tigern med hjälp av kött.

– Den blev ju sugen på de där godbitarna. Undan för undan fick han upp den i slussen – och så hörde jag en djävulskt ljuv känsla då luckan gick igen, säger Bengt Eriksson, djurskötare på Junsele djurpark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.