Besvikna kommunalare lämnar facket

Uppdaterad
Publicerad

Porrstjärnor och lyxresor. Drygt 250 av kommunals medlemmar i Mellersta Norrland har lämnat facket i år.

Många av dem är besvikna på kommunals högsta ledning.

Mellersta Norrlands ordförande i vård- och omsorgssektionen i Sundsvalls kommun för Kommunal, Åsa Selander, reagerade starkt när skandalen avslöjades.

– Man ska ju inte svära, men förbannad var nog vad jag blev, för det här var ingenting som Kommunal ska stå för, säger hon idag.

Skandalen inom Kommunal

Det var i januari Aftonbladet avslöjade att Kommunal förlorat över 320 miljoner på sin krog- och konferensverksamhet. Skandalen växte när den också visade sig omfatta porrshower och lyxresor.

Och i takt med avslöjandena minskade medlemmarnas förtroende.

– I början hade vi väldigt många samtal, men aktivt sökte vi också öppet på arbetsplatserna, vi tog upp frågan själv då vi var ute och tog chansen och verkligen prata om det, berättar Åsa Selander.

Enligt Kommunals avdelning Mellersta Norrland har 259 av avdelningens 26 000 medlemmar lämnat facket i år. Även om siffran omfattar också de som lämnat på grund av att de blivit pensionärer och de som bytt jobb (och därmed fack), så är det många medlemmar som reagerat på skandalen med att vilja lämna facket.

– Vi har inte fått några exakta siffror än. För vår sektion tror jag att det var ett antal, men många valde ganska snabbt att vända tillbaka för att man klev ur förbundet i affekt och man förstod också att det här var kanske inte rätt sätt att kunna påverka på arbetsplatsen, att kliva ur fackförbundet som företräder mig, säger Åsa Selander.

Arbetet med att nå de medlemmar som begärt utträde fortsätter.

– Vi får en utträdeslista, där man har gjort en orsak till varför man kliver ut. Alla de medlemmarna ska få ett personligt telefonsamtal från någon av oss, där vi kan prata om saken. Även fast man väljer att gå ut, så har de också fått dryfta varför de gör det. Det tycker vi också är vikigt, avslutar Åsa Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet