Trafikljus med bom på Alnöbron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Johansson som jobbar i trafiken vittnar om trafikanter som kör vårdslöst över Alnöbron. Hör honom berätta i klippet. Foto: Per-Erik Ström SVT

Bilister kör mot rött på Alnöbron – stora risker för de som jobbar med vägarbetet

Publicerad

På tre nätter har Trafikverket konstaterat omkring 15 incidenter där bilar kör mot rött i de tillfälliga trafikljusen på Alnöbron.

– Nu har vi tvingats förstärka med bommar för att förhindra rödljuskörningar, säger John Löfgren, projektledare på Trafikverket

Den senaste tiden har körningarna mot rött ljus ökat berättar John Löfgren vilket gjort att man nu kompletterat trafikljusen med bommar.

– Jag tycker det är bedrövligt att man inte kan respektera ett trafikljus som lyser rött, säger John Löfgren, projektledare på Trafikverket

15 incidenter där bilar kört mot rött

Under de tre senaste nätterna har ca 15 incidenter inträffat där bilar har kört mot rött. Enbart under måndagsmorgonen noterades minst 15 förare som körde mot rött.

Det är både personbilar, mopedbilar och bussar som bryter mot reglerna och inte visar respekt för trafikljusen vid vägarbetet.

– Nu har vi även valt att polisanmäla vissa bilister, säger John Löfgren.

Kilometerlånga köer till ön

Under sommaren inleddes ett omfattande underhållsarbete på Alnöbron, strax utanför Sundsvall. Bron är enda förbindelsen mellan Alnö och fastlandet. Arbetet har orsakat störningar i trafiken och den senaste tiden har köerna varit kilometerlånga.

Renoveringsarbetet är planerat att pågå fram till sista oktober 2025, med avbrott under vintern då plogning och vinterunderhåll gör det omöjligt att fortsätta arbetet.

En man som står framför en lång kö av bilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetet på bron skapar långa köer för tusentals pendlare. Kalif Ali Farah hoppade av bussen och började gå istället – för att hinna hämta på förskolan. Foto: Eric Heller/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.