Avtalet mellan staten och Svenska Akademien får kritik från företagarna. I praktiken är det företagarna som via höga kungörelseavgifter skjuter till pengarna till Svenska Akademien.
– Självklart borde utgivningen av ordboken bekostas över statsbudgeten. Det är märkligt att vi som enskild grupp ska finansiera något som borde vara en statlig angelägenhet, menar Jan-Erik Iversen, representant för företagarna i Sundsvall.
24 språkvetare i Lund
Finansieringen av Svenska Akademiens Ordbok är okonventionell. I Lund sitter 24 språkvetare med det mödosamma uppdraget att sammanställa och ge ut ordboken över svenska språket. Arbetet har pågått i 124 år och hittills har man nått fram till bokstaven ”v”.
Vad som är mindre känt är att Bolagsverket under de senaste elva åren skjutit till 179 miljoner till ordboksarbetet, pengar som Bolagsverkets kunder betalar via kungörelseavgifter.
Kritiserat upplägg
Bakgrunden är att Bolagsverket sedan elva år tagit över utgivningsrätten för Post och Inrikes Tidningar som tidigare sköttes av Svenska Akademien och för detta får akademien 14 miljoner kronor per år i ersättning. Uppgörelsen som godkändes av regeringen 2005 syftade bland annat till att stärka akademiens ekonomiska oberoende och att säkra utgivningen av Svenska Akademiens Ordbok.
Upplägget har fått kritik eftersom Bolagsverkets kunder helt ovetande fått finansiera akademiens verksamhet. Eftersom Bolagsverket är en avgiftsfinansierad myndighet blir det kunderna som via avgifter får betala de 14 miljoner som årligen skickas till akademien.
”Principiellt fel”
Redan när beslutet fattades handlade kritiken om att det var otidsenligt och luktade smygbeskattning av företagen.
Bertil Kjellberg satt tidigare i riksdagen för moderaterna. Han anser att avtalet som gick ut vid årsskiftet men som nu förlängts bör utvärderas som ett första steg.
– Men rent principiellt är det fel att Sveriges företagare ska betala för utgivningen av en ordbok. Svårare än så är det inte, säger han.
Akademien ger inga svar
Vad utgivningen av ordboken kostar är okänt. När SVT tar kontakt med Svenska Akademien för att reda ut frågan blir beskedet att Svenska Akademiens årsredovisning inte är offentlig och man därför inte svarar på mediefrågor som rör Akademiens ekonomi.
Svenska Akademien bedöms dock vara god för miljardvärden i form av fastigheter, aktier och donationer.
Fotnot: Denna artikel har korrigerats då det i ursprungsartikeln framstod som om Bolagsverket höjt sina kungörelseavgifter i syfte att betala avgiften till Svenska Akademien. Att avgifterna höjts är inte korrekt.