Johan Brännström på Medelpadsarkivet håller ett brev i sina händer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Brännström på Medelpadsarkivet om brevet som skapade Sundsvall och om ortsbor som protesterade mot kungens påfund. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Brevet som skapade Sundsvall – i centrum för framflyttat 400-årsjubileum

Uppdaterad
Publicerad

Ryssarna brände troligen originalet redan 1721, och idag finns bara kopior och avskrifter kvar. När Sundsvall letade efter en ny anledning att fira sitt jubileum hittade man ett gammalt avtal från 1624. Men vad stod det egentligen i det där 400 år gamla privilegiebrevet som kungen skrev under?

Det som finns kvar idag av ursprungliga avtalet är kopior, upprättade redan på 1600-talet.

Kopiorna förvaras på Riksarkivet och är vackert sirliga och snirkligt nedpräntade  på 1600-talssvenska där Sundsvall dessutom stavas omväxlande ”Sundzvaal” och ”Sundzwal”. Vi stavar helt fel numera, med andra ord.

Motsatte sig staden

Alla var inte nöjda med avtalet. Njurundabor skrev till riksrådet att man fruktade att det skulle utarma bygden. ”Salt och annan nödtorft kunna vi köpa i Härnösand och Hudiksvall”, menade de.

Kopior av stadsprivilegiebrevet är alltså bevarade, men vart tog egentligen själva orginalet vägen? Det finns inget säkert svar, men Johan Brännström levererar en kvalificerad gissning – se i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.