Brist på specialistsjuksköterskor – Örnsköldsvik kommun erbjuder betald utbildning

Publicerad

Örnsköldsviks kommun har tecknat avtal med Vårdförbundet om betald specialistutbildning för sjuksköterskor.

De nya utbildningstjänsterna ska höja kompetensen i organisationen, men ses också som ett rekryteringsargument i den allt hårdare konkurrensen om sjuksköterskorna.

– Det blir ett sätt att vara mer attraktiv som arbetsgivare när vi ska rekrytera nya medarbetare, säger Ylva Eklund, avdelningschef på välfärdsförvaltningen.

Bristen på specialistsjuksköterskor är stor i hela landet enligt Vårdförbundet.

– Vården blir mer och mer avancerad, såväl inom slutenvården som den kommunala. Men samtidigt minskar både antalet och andelen specialistutbildade sjuksköterskor och det här är något som arbetsgivarna behöver hantera, säger Barbro Englesson, förbundsombudsman.

Akademisk specialisttjänstgöring

Örnsköldsviks kommun inrättar nu en ny anställningsform enligt modell från Vårdförbundet: akademisk specialisttjänstgöring, AST. Modellen är inte ny, men har så här långt bara funnits i Sundsvall av Västernorrlands kommuner.

– Det innebär att man söker en utbildningsanställning hos oss och under den anställningen genomgår man en specialistutbildning, till exempel inom psykiatri eller som distriktssköterska, säger Ylva Eklund.

Hur många utbildningstjänster det kommer att handla om är ännu inte klart – avtalet tecknades den första mars. Först ut är en tjänst med inriktning psykiatri.

– Där ser vi ett behov av att höja kompetensen och det är där vi väljer att börja, säger Ylva Eklund.

Huggsexa om sjuksköterskorna

Region Västernorrland lanserade nyligen ett lönelyft på 3 000 kronor i månaden för vissa sjuksköterskegrupper samtidigt som även stafettlönerna höjs i regionen. Vårdförbundet menar att AST-tjänsterna är ett annat sätt för arbetsgivaren att locka till sig och behålla personal.

–  Det är ju ett villkor som man kan locka med som definitivt är ett rekryteringsargument, säger Barbro Englesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.