Ordföranden i kommunrevisionen i Sundsvalls kommun, Rodney Engström, håller upp ett dokument med titeln ”Granskning av föreningsbidrag med fokus välfärdsbedrägerier” i en ljus och modern lokal, med stolar och bord i bakgrunden. Lokalen är en kafémiljö med stora fönster. Rapporten som han håller i beskriver risken att pengar hamnar i orätta händer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rodney Engström berättar vad välfärdsbedrägeri handlar om och vilken kontroll revisorerna tycker behövs. Foto: Anna Beijron/SVT

Brister i kontroll av föreningsbidrag i Sundsvalls kommun – revisorer kritiska

Publicerad

Hundratals föreningsbidrag betalas ut av kultur- och fritidsförvaltningen i Sundsvalls kommun, utan att mottagaren kollas upp hos Kronofogden och Skatteverket. Det framkommer i en revisionsrapport.

– Vi vill se ett mer strukturerat arbete för att minska risken för bedrägerier, säger Rodney Engström (M), ordförande i kommunrevisionen.

Varje år betalar Sundsvalls kommun ut cirka 30 miljoner kronor i föreningsbidrag.

Handläggningen sker främst genom Föreningsbyrån, en avdelning under kultur- och fritidsförvaltningen som har tre handläggare.

Brist på kontroller hos andra myndigheter

Men kommunen kontrollerar inte om föreningen, eller dess företrädare, förekommer hos Skatteverket eller Kronofogden, står det i revisionsrapporten.

– Det har varit bristfälligt, säger kommunrevisionens Rodney Engström (M).

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden i Sundsvall, Niklas Evaldsson (V) står i en modern inomhusmiljö, klädd i en svart kappa. I bakgrunden syns stora, gyllene dekorationsbollar hängande från taket och ett par färgglada, rundade objekt. På vänster sida finns en växt i kruka och en vägg med en affisch i blått. Mysig och stilren atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Evaldsson (V) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Rodney Engström (M), ordförande för kommunrevisionen, munhuggas om vad hushållning med skattemedel innebär. Foto: Anna Beijron/SVT

Ska upptäcka risk för välfärdsbedrägerier

Det är revisionsfirman KPMG som gjort granskningen på uppdrag av kommunrevisionen. Fokus har varit att upptäcka risk för välfärdsbedrägerier. Något en statlig utredning varnade för redan 2020.

Niklas Evaldsson (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, anser att kontrollen redan är god och att det inte är försvarbart att lägga mer resurser på det

Missar varningssignaler

I rapporten framgår att det också finns andra varningssignaler att vara vaksam på. Men inte heller de kontrollerna verkar göras.

”Vi har inte heller uppfattat att vissa företeelser, till exempel många styrelsebyten, skulle tolkas som en signal på ökad risk för välfärdsbrott.”

Revisorerna noterar att viss kontroll görs men eftersom flera av kontrollerna inte dokumenteras är det svårt att bedöma effekten av dem.

VAD ÄR VÄLFÄRDSBEDRÄGERIER?

De senaste tjugo åren har risken för välfärdsbrott ökat i Sverige. Det kan handla om sofistikerat och medvetet missbruk av välfärdssystemen.

Faktorer som spelar in är:

  • Digitaliseringen av välfärden
  • Ökad rörlighet av arbetskraft
  • Fler privata utförare i välfärdssystemen

Sveriges kommuner och regioner, SKR, definierar ett välfärdsbrott som att en extern aktör – företag eller privatperson – otillbörligen nyttjar kommunala medel för egen vinning.

Källa: Statens offentliga utredningar, SOU 2020:35

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.