Sjukhusfrågan i Västernorrland
Nu avslutas vår chatt om sjukhusfrågan. Tack för alla intressanta frågor och tankar som ni bidragit med. Tyvärr har Maria Strandberg och Sofia Pettersson inte haft möjlighet att besvara dem alla, men vi tar med oss era frågeställningar i den fortsatta rapporteringen och debatten kring frågan.
/Red SVT Västernorrland
Less • Patientsäkerheten, långa avstånd och konsekvenserna av det med allt vad det innebär, hur tänker Ni där?
Redan idag har vi ett stort antal patienter som behöver resa till annat sjukhus än sjukhuset i Sollefteå för att få den vård dom behöver. Vi har också i andra delar av länet liknande avstånd för att få mer avancerad vård vilket vi klarar att göra på ett patientsäkert sätt.
Barbro • Sollefteå sjukhus skulle blii typ centrum för Geriatrik. Vad innebär det?
Sjukhuset i Sollefteås inriktning är bredare än så. Den inneliggande vården kommer enligt förslaget främst ta hand om sköra, äldre och multisjuka patienter. Öppenvården såsom specialist- och dialysmottagning kommer att finnas kvar.
Mia Andersson • Hur många fler ambulanser har man planerat att tillsätta? Och hur ska man rekrytera den personalen?
Ambulansverksamheten själv har en plan hur de ska utveckla sin verksamhet så de kan hålla en fortsatt hög beredskap i hela länet. Det gör att rekryteringen kommer att spridas över hela länet.
Göran • Hur ska ni kunna öka fast anställda allmänläkare på hälsocentralen i Kramfors/Sollefteå? Hur tänker ni om det?
Det är en av de allra mest centrala utvecklingsfrågorna. Utredningens förslag syftar i förlängningen till att frigöra resurser till primärvården. Men det krävs förstås också andra insatser. För närvarande pågår ett projekt med att förstärka läkarbemanningen i primärvården i Sollefteå/ Kramfors.
Bengt-Olov Brorsson • Hur kan vi som bor uppe i det västra hörnet av länet nyttja Östersunds sjukhus vid behov av vård, fritt vårdval för dit har vi lite kortare väg, 12,5 mil mot 16-17 mil till Sundsvall eller Övik.
Patientlagen ger alla patienter möjlighet att på egen hand söka det som kallas öppen specialiserad vård. Den möjligheten finns alltså reglerad i lag och gäller över hela Sverige.
NilS-Gunnar Molin • Idag fredag den 14 februari 2025 genomförs Mbl förhandlingar med samtliga fack kring sjukhusutredningen. Resultatet av förhandlingen är en viktig del av beslutsunderlaget när politikerna ska ta slutlig ställning till sjukhusutredningen. Tänker ni följa regelverket och delge regionfullmäktige ledamöter detta beslutsunderlag ? Om inte, varför ?
Underlag och protokoll från fackliga förhandlingar kommer delges regionfullmäktige. Vi är transparenta med alla underlag i den här utredningen.
Ingela • Varför säger man nej till privata och andra intressen som vill etablera sej i region Västernorrland när man själva uppenbart inte klarar av uppdraget?
Strukturutredningen har inte haft något uppdrag att ta ställning till privata eller ideella intressen inom sjukhusvården. Att ta ställning till privata initiativ är en politisk fråga, så det överlämnar jag till våra politiker att besvara.
Karin • Varför kan inte operationslokalerna utnyttjas för planerade operationer av resande läkare från Sundsvall/Övik?
Märkligt att läkare och annan personal inom regionen har så svårt resa mellan sjukhusen! Varför är det så?
Redan idag har vi tillresande medarbetare till Sollefteå från Sundsvall och Örnsköldsvik. Frågan för utredningen är mycket större än bara för den planerade operationsverksamheten.
Anna I • Vi är en barnfamilj som flyttade till Sollefteå för två år sedan från Göteborg. Det man tänker sig när man flyttar från storstad till landsbygd är att man avsäger sig närheten till vissa funktioner, tex visst utbud av butiker, restauranger och aktiviteter. Inte närheten till sjukvård.
Hur tänker ni kring oss som har rotat upp oss och flyttat långt? Speciellt idag när nya välutbildade inflyttare som vill bilda familj är hårdvaluta? Hur ska man kunna motivera att barnfamiljer att flytta till region Västernorrland när överläkare, kalla fakta och sjukvårdsministern går ut och pekar på brister i förslaget? Inser inte ni styrande att detta får Västernorrland att upplevas som oattraktivt för oss som kan vraka och välja mellan orter/städer/andra regioner?
Jag förstår hur du tänker men vi behöver säkra att vi har en hållbar och jämlik vård i länet över tid. Jag vill också understryka att betydande delar av den vård som befolkningen behöver frekvent och ofta, blir kvar. Hälso- och sjukvården utvecklas snabbt och blir allt mera avancerad på sjukhusnivå. Det behöver vi anpassa oss till för att även i fortsättningen ge en bra vård i vårt län.
Erica • Det var 50(!) personer i kö, i väntrummet på Akuten i Sollefteå härom dagen. Upptagningsområdet där är stort. Är det 1177 som ska avgöra om några av dessa ska begära lång ambulanstransport? Personligen blir jag rädd, att människor som behöver vård, blir kvar hemma istället.. Hur tänker ni där?
Redan idag transporteras många patienter direkt till andra sjukhus. Det är viktigt med tydlig information var man vänder sig när man är sjuk, så att du som invånare ringer 112 vid akuta fall och 1177 för rådgivning. 112 och 1177 har redan idag bra rutiner för att du ska få vård på rätt nivå.
Ulrica • Jag bor i Sundsvall och är uppriktigt bekymrad över hur det ska bli för samtliga patienter i regionen. Det är inte optimalt i nuläget och hur är det tänkt att nedrustning ska göra saker bättre? Vård måste få kosta - det handlar om liv. Uppdrag granskning gav insikt om hur dåligt skött denna frågan är av våra regionpolitiker. Hur försvarar ni detta?
Jag kan inte svara ur politisk synvinkel utan bara som hälso- och sjukvårdsdirektör. Utredningens syfte är att beskriva en möjlighet att koncentrera sjukhusvården, inte att nedrusta den, och i längden stärka och bygga ut primärvården. Det är den vård som de flesta invånare oftast har behov av.
Gunilla Olsson • Vi är ett par som bor i Edsele och vi är oroliga vi är 73 år båda två .Om vi blir sjuka hur gör vi då vi har 16 mil till Sundsvall och 16 mil till Övik
Det förslag vi nu har tagit fram innebär att viktiga delar av hälso- och sjukvården blir kvar på sjukhuset i Sollefteå. Det kommer finnas ett akut omhändertagande upp till en viss nivå, mottagningsverksamhet och en inriktning mot vård som riktas till äldre, multisjuka och äldre. Vid allvarlig sjukdom – som kräver närvaro intensivvårdskompetens – kommer dock patienter att transporteras med ambulans till Ö-vik eller Sundsvall. Det sker redan idag att akut sjuka patienter åker direkt till annat sjukhus.
B • Hur påverkas planerade operationer för såna som mig som bor i Sundsvall och som redan nu får vänta väldigt länge? Kommer det bli ännu längre väntetid?
En del av vår utredning har sett över hur vår operationskapacitet i hela länet ska förbättras och kunna ökas. Avsikten är snarare att väntetiderna ska minska.
Anneli • Ambulanserna är för få och avstånden mycket långa. Hur tänker ni garantera patienters säkerhet om det låt säga händer olyckor och akuta sjukdomsfall på nätterna när ingen akutmottagning finns i Sollefteå? Hur motiverar ni att låta alla oss få resa fruktansvärt långt medan vi lider av smärta och/eller sjukdom? Medan våra barn gör det? Hur garanterar ni att vi kommer få vård innan någon dör?
Redan idag vid olyckor och vissa andra sjukdomsfall transporteras patienter direkt till andra sjukhus för att få den vård de behöver så snabbt som möjligt.
Sundsvallsbo • Som Sundsvallsbo är jag bekymrad över hur sjukhusfrågan hanterats. Patientsäkerheten här är redan besvisligen en av de sämsta i landet. Hur skall säkerheten öka genom att lägga ned vårdinstanser?
Att säga man skall "centralisera" för ökad säkerhet köper jag ej. Jag gissar på ökad personalflykt, än sämre säkerhet och återkommande notiser om stabsläge.
Hur är detta försvarbart?
Det är tråkigt att höra att du har uppfattningen av patientsäkerheten är dålig. Det stämmer inte med den fakta jag har. Du kan ta del av den på vården i siffror där hela Sveriges vårdkvalitet redovisas.
Utredningen speglar vårt behov av förändringar inför framtiden. Medicinsk utveckling sker i snabb takt, allt mera individualiserad och skräddarsydd vård, digitalisering, teknisk utveckling medför nya möjligheter men också helt andra krav. De utmaningar vi har gör att vi måste agera för att säkra vården framåt.