Vården får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter 4-åriga Anna Allemanns tragiska död. I anmälan kan man läsa hur flickan kom in till Sollefteå sjukhus med svåra magsmärtor och avvikande blodvärden. Hon remitterades till akuten i Örnsköldsvik. Där gjorde kirurgjouren en helt annan bedömning än läkarna i Sollefteå och flickan skickades hem. Tjugotvå dagar senare, 24 juli 2017, avled Anna Alleman. Vid obduktionen upptäcktes en stor njurtumör, vätska i lung- och hjärtsäck och misstänkta metastaser i lungorna.
Namngiven läkare
Efter att han granskat fallet namnger IVO den kritiserade läkaren vilket är ovanligt. Enligt IVO har han ”brustit i den medicinska handläggningen” när han tog emot flickan på akutmottagningen i Örnsköldsvik. I sitt yttrande skriver läkaren att det inte fann något ”i patientens status som föranlett inäggning på sjukhus eller en mer utförlig akut utredning.”
Martin Enander är chefläkare i Region Västernorrland.
Han vill inte uttala sig om händelsen orsakades av en enskild läkares beslut eller om det rör sig om brister i rutiner, men läser högt ur IVOs beslut där man konstaterar att läkaren i Örnsköldsvik, varken tagit del av journalanteckningarna eller kontaktat Sollefteå sjukhus innan han fattat sitt beslut att skicka hem flickan.
SVT: Var det en fast anställd läkare eller stafettläkare?
– Han var inte fast anställd, men jag känner inte till vilken anställningsform han hade vid tillfället, säger Martin Enander.
Handlingsplan
Långt innan dagens beslut från IVO, har Regionen utrett det som hänt.
– Det har gjorts en rejäl händelseanalys som resulterat i en omfattande handlingsplan, säger Martin Enander.
Bland annat handlar den om att förändra inläggningsrutiner så att det inte ska finnas någon tveksamhet om vem som har ansvar för patienten.