Daniel Brodén chefsåklagare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Debatten har varit väldigt hård” – hör chefsåklagare Daniel Brodén efter JO:s beslut som ger Åklagarkammaren rätt när det gäller Swishlistan. Foto: Per-Erik Ström SVT

Chefsåklagaren i Sundsvall välkomnar JO:s beslut om Swishlistan: ”Kvitto på att vi gjort rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom justitieombudsman Per Lennerbrants beslut om att åklagaren inte gjorde fel som offentliggjorde Swishlistan. Daniel Brodén, chefsåklagare för åklagarkammaren i Sundsvall, välkomnar JO:s beslut.

– Vi har fått ett kvitto på att vi har gjort rätt, säger han.

Det var i slutet av augusti som åklagarkammaren i Sundsvall blev anmälda till JO efter sin hantering av swishlistan. Enligt Omni skrev anmälaren att ”flera hundra personer hängs ut i förundersökningen utan att ha skyddats” av sekretessen. Enligt Brodén har nu åklagarkammaren i Sundsvall fått bevis på det de hela tiden hävdat – att åklagaren som hanterade swishlistan gjorde det på riktigt sätt.

Förståelse för obehag

Daniel Brodén menar att både han, JO, och åklagaren som fattade beslutet har förståelse för att individer på swishlistan kan känna sig trampade på och tycka att det är obehagligt.

Swishlistan i Sundsvall

– Men det kan uppstå situationer där sådant sker utan att det är fel, säger han.

Daniel Brodén anser att debatten varit väldigt hård, se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet