Ett av offren för Minamata-katastrofen Foto: SVT

Därför är kvicksilver farligt för människor

Uppdaterad
Publicerad

Kvicksilver betraktas som ett av de allra farligaste miljögifterna och är ofta högt prioriterat när det gäller sanering. Det är när kvicksilver omvandlas till metylkvicksilver som de största riskerna uppstår. Forskaren och professorn i analytisk kemi Dan Bylund förklarar varför.

Kvicksilver som kommer ut i vattenmiljöer kan omvandlas till den extremt farliga formen metylkvicksilver. Det hände vid den så kallade Minamata-katastrofen i Japan på 50-talet där utsläpp av kvicksilver i havet förgiftade fisk som lokalbefolkningen åt. Många dödsfall inträffade efter kvicksilverförgiftningar och ett stort antal missbildade barn föddes i området under en lång period.

Anrikas i näringskedjor

Bakgrunden till att kvicksilver betraktas som ett av de farligaste miljögifterna är dess förmåga att anrikas i näringskedjor och de egenskaper som gör att grundämnet påverkar levande varelser. Dan Bylund som är professorn i analytisk kemi förklarar hur det går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet