– Det är hemskt. Det är förfärligt att mat går till spillo. Det är också en indikator på att vi slänger alldeles för bra mat i Sverige, råvaror. Det finns ett globalt mål att vi ska halvera matsvinnet i butik och i konsumentledet till 2030 och för att det ska uppnås krävs att vi alla gör en insats, säger Karolina Skog till SVT Västernorrland.
Fel på reglerna?
Regeringen har gett Jordbruksverket och Naturvårdsverket uppdraget att se över om det är regelverket som gör att så mycket mat slängs eller om det är andra strukturella fel som kan rättas till.
– Vi har faktiskt tittat speciellt på potatis för att se om potatis som nu slängs kan användas till annat, till exempel djurfoder. Ett annat tankesätt som ministern lyfte fram var att vi måste se över hur vi som konsumenter behandlar mat.
”Husmorsknep”
– Vi måste lära oss att förhålla oss till det här med bäst före datum. Vi kan titta på det men även använda våra sinnen. Kanske gäller det att ta hem de gamla husmodersknepen som gör att man använder rester i maten.