ExpertExperten och psykologen Linus Olsson Collentine sitter framför grå vägg och tittar in i kameran. Även en bild på en guk vok med titeln Nudge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nudge är begreppet som letar sig in i allt fler organisationer. Experten och psykologen Linus Olsson Collentine vet det mesta om vad nudging innebär och ger bland annat framgångsrika exempel i klippet. Han säger att det är som ett tveeggat svärd som kan användas till både bra och dåliga saker. Foto: Anna Beijron/SVT

Det här är nudging – experten svarar

Uppdaterad
Publicerad

Nudging är ett begrepp för ett sätt att förändra människors beteenden. Sjukvården och byggbranschen använder det, men nu dyker det även upp i skolköken. Mannen bakom begreppet vann Nobelpriset 2017.

Intresset för nudging tycks öka hos både myndigheter och företag. Det handlar om att förändra människors beteenden.

– Grunden för nudging är egentligen hundra år av psykologiforskning, säger psykologen Linus Olsson Collentine som arbetar med nudging.

Skolmat i Västernorrland

Vad innebär nudging egentligen?

– Det kan användas till allt som en person gör: Träna mer, konsumera mindre eller förbruka mindre el till exempel.

I videon förklarar nudgingexperten och psykologen Linus Olsson Collentine vad metoden innebär och han ger exempel där det testats.

Vad är NUDGING?

• Det engelska uttrycket nudging betyder att putta någon eller något försiktigt för att få dennes uppmärksamhet.

• Begreppet nudge theory introducerades 2008 av Richard Thaler and Cass Sunstein i boken: ”Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness”.

• Richard Thaler belönades med Ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2017, bland annat för sina teorier om nudging.

• Teorin baseras på idén att man kan påverka människors val och samtidigt få individen att känna valmöjlighet och kontroll över sina beslut.

• Puffning är en samlingsbegrepp inom beteendeekonomi som används för att beskriva policyverktyg vars syfte är att underlätta för individer att fatta beslut som främjar deras välfärd utan att begränsa deras handlingsfrihet.

Källa: Imperial College London

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat i Västernorrland

Mer i ämnet