Det handlar om att putta eleverna i för- och grundskola samt gymnasiet i en riktning mot mer grönt, vegetarisk och hållbart. Eller som det står i kommunens dokument ”Måltidskoncept”: ”Detta genom att förändra förutsättningarna så att det blir enkelt att göra bra val och agera på önskvärt vis. ”
Vegetariskt först blev fel
Men en sak de provat blev fel. I skolorna i Sundsvall serveras två rätter per dag, en vegetarisk. När man testade att skriva den vegetariska rätten först på menyn slog eleverna bakut. Trots att utbudet var detsamma.
– Många trodde att vi bytt till helt vegetarisk kost när vi inte gjort det, så det fick vi ändra på. Det var man inte mogen för, säger Eva Nordberg.
Vad är nudging?
Nudging är ett begrepp för att förändra människors beteenden. Nudgeteorin lanserades 2008 av två amerikanska professorer, Richard Thaler och Cass Sunstein.
2017 fick Thaler Nobels ekonomipris för sin forskning kring hur bristande självkontroll och andra mänskliga tillkortakommanden påverkar ekonomiska beslut. Här svarar en expert på tre frågor om vad nudging är.
I videon berättar måltidschefen Eva Nordberg hur det fungerar med nudging i skolorna och vilka fallgropar som finns.
Hur kan man påverka matgästernas val?
Sundsvalls kommun listar en rad exempel för att påverka matgästerna att göra hållbara val.
- Attraktivt upplägg.
- Presentera vegetariska rätter först i menyer.
- Skyltar med ”kockens val” eller ”smart val”.
- Benämning och presentation som är tilltalande.
- Provsmakningsskedar vid servering.
- Smarta kombinationer så att gästen vågar prova nytt.
- Servera smakprov av nya produkter.