Det är en stor utmaning för kommunernas skolkök när kostnaderna för livsmedel ökar.
– Vi ser över det som är dyrt att köpa in, säger Evonne Mattsson som är kostchef i Ånge kommun.
– Råvarupriserna har aldrig tidigare ökat så mycket som nu , säger Eva Nordberg avdelningschef för mat och måltider på Sundsvalls kommun.
Nytänk kring inköp och tillagning
Så hur påverkar de ökande matpriserna skolmaten? Vi har ställt frågan till ansvariga i de sju kommunerna i Västernorrland.
Alla svarar att det är en stor utmaning. Se svaren i faktarutan.
Minska på kött och svinn
– Kostnaderna har ökat men man har inte fått budgetökningar i samma omfattning, säger Elin Sandström på Livsmedelsverket.
– Man får se över menyerna, kanske ta bort en del av köttet som är ganska dyrt och ersätta med andra rätter och minska matsvinnet, fortsätter hon.
I videon berättar kostchefen i Ånge hur mycket ökade anslag skolköken begärt av politikerna till nästa år och hur hon ser på ökad åtgång av skolmat den senaste tiden.
LISTA- SÅ SVARAR KOMMUNERNA
- Timrå: Ser över matsedeln. Ser över inköp av råvaror.
- Sundsvall: Stora utmaningar. Arbetar aktivt med att hitta billigare råvaror som ändå uppfyller de krav som ställs i upphandlingen. Kommunen fortsätter att köpa svenskt kött och miljöcertifierad fisk. Mjölken kommer mestadels från norrländska bönder.
- Örnsköldsvik: De höjda inköpspriserna kräver en omarbetning av matsedeln, råvaruvalen samt aktiv avtalsvård.
- Härnösand: Ser över recept och menyer för att bibehålla kvalitén men till lägre kostnad.
- Ånge: Måste ha koll på kostnaderna. Försöker ersätta köpt bröd med att baka eget, köper grönsaker efter säsong och köper i viss mån råvaror med kort datum.
- Sollefteå: Kommer antagligen att rikta in sig på mer vegetariska inslag. Behöver välja råvaror efter säsong, minska matsvinnet. Hälften kött och hälften vegetabilier.
- Kramfors: Stor utmaning med ökade kostnader.
Källa: Mailsvar från kommunerna. Frågan vi ställde var: Hur ser utmaningen med ökade matpriser ut för er kommun?