Skolkök i Ånge kommun med en kostchef med kockmössa i förgrunden och en kock som rör i en stor gryta i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur kostchefen Evonne Mattsson i Ånge funderar över en allt svårare ekvation. Ökad matåtgång och stigande matpriser utmanar när budgeten inte hänger med i prisutvecklingen. Foto: Anna Beijron SVT

Dyrare mat en stor utmaning för skolköken i Västernorrland – ”Vi kan inte trolla”

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolkök vittnar om konsekvenser när livsmedelspriserna ökar.

– Det har blivit ansträngt och svårt för många kommuner, säger Elin Sandström på Livsmedelsverket.

Det är en stor utmaning för kommunernas skolkök när kostnaderna för livsmedel ökar.

– Vi ser över det som är dyrt att köpa in, säger Evonne Mattsson som är kostchef i Ånge kommun.

Skolmat i Västernorrland

– Råvarupriserna har aldrig tidigare ökat så mycket som nu , säger Eva Nordberg avdelningschef för mat och måltider på Sundsvalls kommun.

Nytänk kring inköp och tillagning

Så hur påverkar de ökande matpriserna skolmaten? Vi har ställt frågan till ansvariga i de sju kommunerna i Västernorrland.

Alla svarar att det är en stor utmaning. Se svaren i faktarutan.

Minska på kött och svinn

– Kostnaderna har ökat men man har inte fått budgetökningar i samma omfattning, säger Elin Sandström på Livsmedelsverket.

– Man får se över menyerna, kanske ta bort en del av köttet som är ganska dyrt och ersätta med andra rätter och minska matsvinnet, fortsätter hon.

I videon berättar kostchefen i Ånge hur mycket ökade anslag skolköken begärt av politikerna till nästa år och hur hon ser på ökad åtgång av skolmat den senaste tiden.

LISTA- SÅ SVARAR KOMMUNERNA

  • Timrå: Ser över matsedeln. Ser över inköp av råvaror.
  • Sundsvall: Stora utmaningar. Arbetar aktivt med att hitta billigare råvaror som ändå uppfyller de krav som ställs i upphandlingen. Kommunen fortsätter att köpa svenskt kött och miljöcertifierad fisk. Mjölken kommer mestadels från norrländska bönder.
  • Örnsköldsvik: De höjda inköpspriserna kräver en omarbetning av matsedeln, råvaruvalen samt aktiv avtalsvård.
  • Härnösand: Ser över recept och menyer för att bibehålla kvalitén men till lägre kostnad.
  • Ånge: Måste ha koll på kostnaderna. Försöker ersätta köpt bröd med att baka eget, köper grönsaker efter säsong och köper i viss mån råvaror med kort datum.
  • Sollefteå: Kommer antagligen att rikta in sig på mer vegetariska inslag. Behöver välja råvaror efter säsong, minska matsvinnet. Hälften kött och hälften vegetabilier.
  • Kramfors: Stor utmaning med ökade kostnader.

Källa: Mailsvar från kommunerna. Frågan vi ställde var: Hur ser utmaningen med ökade matpriser ut för er kommun?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat i Västernorrland

Mer i ämnet