Skollagen reglerar vad som krävs av skolmaten, men den bestämmer inga detaljer.
– Besluten om skolmaten sker lokalt, säger Elin Sandström på Livsmedelsverket.
Riktlinjer ger vägledning
Lagen kompletteras av Livsmedelsverkets riktlinjer för måltider i skolan som grundas på vetenskap och beprövad erfarenhet. Riktlinjerna är inte tvingande.
De är avsedda som övergripande vägledning, stöd och förslag för att skapa matglädje och främja hållbara matvanor. Men det finns inget i lagen som säger att skolmaten ska vara hållbar.
I videon svarar Elin Sandström, Livsmedelsverkets rådgivare på enheten för hållbar livsmedelskonsumtion, på tre frågor om skolmaten.
Vilka rekommendationer finns för Rött kött?
Med rött kött menas kött från fyrbenta djur som nöt, gris, lamm, ren och vilt.
Äter man mindre än 500 gram i veckan (motsvarar 600-750 gram rått kött) minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det gäller särskilt charkprodukter.
Köttets miljöpåverkan är stor. Köttproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Därför är det bra för miljön om man minskar på köttportionerna eller byter ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ.
Samtidigt kan köttproduktion ha positiva miljöeffekter. I Sverige hjälper betande djur till att hålla naturbetesmarker öppna. Det gynnar hotade arter som är beroende av att dessa inte växter igen. I jämförelse med andra länder ligger svensk köttproduktion bra till både när det gäller djuromsorg och användning av antibiotika.
Källa: Livsmedelsverket