Maria Sundberg, som är köksansvarig på skolrestaurangen Skogsgläntan i Sundsvall, har byggt ett sammansvetsat team och i klippet delar hon med sig av fem tips som alla kan ha nytta av.
Nyligen blev skolköket utsett till det nionde bästa i landet i tävlingen ”White Guide Junior”.
Här kan du se reportaget om den utmärkelsen.
I videon ger köksansvariga, Maria Sundberg, fem konkreta tips på hur du kan ta vara på i stort sett allt i köket och kasta mindre mat.
FAKTA OM MATSVINN
Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp.
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
Regeringen har beslutat att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030.
Ambitionen är att hålla ännu högre takt. Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med frågan.
Det finns en nationell handlingsplan för att minska matsvinnet.