Kökspersonalen på restaurang Skogsgläntan på Skönsmons skola ger tummen upp för att ha blivit utsedd till ett av de tio bästa skolköken i Sverige av White Guide Junior

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i köket och matsalen på Skönsmons skola i Sundsvall. Hur gör man för att ställa om och arbeta hållbart? Vad säger eleverna? Från vänster i bild: Anna-Maria Lerstrand, Per Eklund, Maria Sundberg och Zibar Moradi. Foto: Anna Beijron SVT

Skollunchen i Sundsvall som utsetts till topp tio i landet – så funkar framgångsmetoden

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har skolköket på Skönsmons skola i Sundsvall arbetat för att förnya skolluncherna. Det är mer vegetariskt, lite svinn och lite kött.

Som enda skolkök i norra Sverige utsågs de till ett av de tio bästa i landet i år. Hemligheten?

– Högt i tak och teamwork, säger köksansvariga Maria Sundberg.

För femte året i rad finns skolrestaurangen Skogsgläntan på Skönsmon i Sundsvall med bland de 30 finalisterna i kategorin ”Årets skolrestaurang”.

I år tog man sin bästa placering, en nionde plats.

Skolmat i Västernorrland

Tre delar i arbetsmodellen

Bland annat har man kraftigt minskat svinnet, dvs maten som slängs. Kökets modell vilar på tre ben.

– Hållbarhet, samarbete och att eleverna tycker det är kul och känner sig trygga i matsalen, säger köksansvariga Maria Sundberg.

Det är White Guide Junior som ligger bakom utmärkelsen.

Tre elever på Skönsmons skola ger tummen upp för skolmaten som ofta är vegetarisk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De tre eleverna Viktor Kardell, Stella Boreham och Sigrid Dahlberg är stolta över att skolan får bra betyg. Se när Stella Boreham och Viktor Kardell för första gången provar ostgratinerad hasselbackspumpa. Foto: Anna Beijron/SVT

Flera förändringar

Kökspersonalen framhåller det goda samarbetet med skolledningen och eleverna som avgörande.

Man har kraftig minskat mängden rött kött, till förmån för vegetariska alternativ. Men även här finns det såklart delade meningar om maten, både bland personal och elever.

– Böngrytor funkar inte så bra, men kikärtor har de lärt sig äta, säger Maria Sundberg.

– Häromdagen fick vi potatisbullar med kikärtor och fejkon, som bacon fast inte kött, berättar eleven Viktor Kardell.

Brytpunkten för förändring

En ombyggnation av köket för några år sedan blev startskottet. Nu kör man klimatveckor och varannan fredag är temat ”mat från världen”.

– Det blev naturligt att vi tänkte till då, hur vi vill jobba i framtiden.

I videon berättar både kökspersonal och elever om arbetet med hållbarhet och elevinflytande över skolluncherna.

VAD ÄR WHITE GUIDE JUNIOR?

White Guide Junior är en tävling. 2013 kom första utgåvan av guiden där skolrestauranger, skolkockar och mellanmål bland annat bedöms i olika kategorier.

Juryn bedömer smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, individfokus, engagemang från rektorn eller boendechefen, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen.

”Vi föredrar att prata om det naturliga köket, där de som lagar och serverar måltiden utgår från bästa tänkbara råvaror och gedigen kunskap för att ge eleverna en avslappnad, värdig, lärorik och naturlig måltid.”, står det på hemsidan.

År 2015 började man också testa seniormåltider och gjorde en egen tävling om det. White Guide Senior.

Källa: whiteguidejunior.com

Här är livsmedelsverkets riktlinjer

  • Håll nere mängden rött kött och begränsa mängden chark
  • Fisk minst en gång i veckan
  • Mer grova grönsaker, baljväxter, frukt och bär
  • Byt till fullkorn
  • Mindre socker
  • Mindre salt

I de nationella riktlinjerna står att väl sammansatt vegetarisk mat har ett fullgott näringsinnehåll och ett flertal studier visar att vegetarianer har minskad risk för vanliga folksjukdomar. Det är därför bra om barn tidigt får lära sig att tycka om olika vegetariska rätter.

Forskning tyder på att barn kan lära sig att tycka om all mat om de är i rätt omgivning och om den presenteras på ett tilltalande sätt.

Med miljösmarta måltider menas måltider som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling i enlighet med de nationella miljömålen, till exempel genom minskad negativ påverkan på klimat och biologisk mångfald.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat i Västernorrland

Mer i ämnet