Forskaren och biologen Jennie Sandström på Mittuniversitetet i dendrolabbet med trädprover från Horten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här är jag som lyckligast” – följ med till labbet i Sundsvall och hör experten Jennie Sandström svara på tre frågor om årsringar. Foto: Anna Beijron/SVT

Det här berättar årsringarna om ett träd – forskaren på Mittuniversitetet förklarar

Uppdaterad
Publicerad

– Jag älskar mitt jobb, säger forskaren och biologen Jennie Sandström på Mittuniversitet i Sundsvall.

Följ med in på hennes labb och lär dig mer om årsringar på träd. De berättar ofta en historia, inte bara hur länge trädet funnits.

– När man tar på en årsring tar man bokstavligen på historien.

Jennie Sandström har forskat i flera år.

I hennes laboratorium ligger trädprover från 200 träd som kommer från ett av hennes avslutade projekt. Det handlade om att i det blivande naturreservatet Horten, på gränsen mellan Västernorrland och Jämtlands län, leta efter spår av historiska bränder via trädens årsringar.

Datan användes sedan som underlag till skogskötselplan i området. Träden tar inte skada av provtagningen, framhåller Jennie. Ibland kan en skada fungera som en vaccination.

Ett trädprov från Horten ligger i ett laboratorium på Mittuniversitetet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av träden som Jennie Sandström undersökte i projektet i Horten förbryllar henne fortfarande. Se trädprovet och hör varför gåtan verkar förbli olöst. Foto: Anna Beijron/SVT

Vad är dendrokronologi?

Dendrokronologi (av grekiska [dendron] ”träd”, [chronos] ”tid”, och [logia] ”läran”) är en metod att datera trä med hjälp av deras årsringar.

Det vanligaste är att man mäter bredden på varje årsring i ett träprov, och jämför denna serie siffror med mätserier från andra träd.

Källa: Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.