Fastighetsägaren visar SVT lokalerna där nytt fängelse kan öppna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsägaren vill gärna ha fler arbetstillfällen till Torpshammar. Här visar Per Hagner från Lodge Hammer AB upp lokalerna som Kriminalvården vill gör om till fängelse. Foto: Anna-Klara Bankel

Det här kan bli nya fängelset i Torpshammar – följ med in

Uppdaterad
Publicerad

Lantligt beläget, men med gångavstånd till tågstationen. SVT har besökt byggnaden i Ånge kommun som nu ska utredas som möjlig ny öppen anstalt för Kriminalvården.

Bara några minuters gångavstånd från Torpshammar station ligger den stora byggnaden från 1980-talet, byggd av staten som lokaler för arbetsmarknadsutbildning, AMU.

”Småbo” visas för SVT Västernorrland av Per Hagner, chef på fastighetsägaren Lodge Hammer AB, dotterbolag till Blåtand. De har bland annat haft fastigheten för att inhysa bärplockare från Thailand.

Fängelse i Viskan och Torpshammar

Men nu är byggnaden åter ett hett objekt för staten som snabbt behöver bygga ut för att få fler fängelseplatser.

Fastigheten kan tas i bruk inom fem år

Per Hagner är glad och hoppas att Kriminalvårdens utredning av Småbo ska leda till att det blir till en ny anstalt här på orten.

– Det är en stor möjlighet med arbetstillfällen. Och synnergieffekter för närbutikerna och andra firmor som kommer kunna överleva, säger Per Hagner.

Men han pekar också på att det finns en oro bland de närboende och att Kriminalvården behöver starta en dialog med lokalbefolkningen för att räta ut frågetecken.

Småbos lokaler är ganska unika eftersom det inte skulle behövas stora ombyggnationer för att ställa om till just en kriminalvårdsanstalt med låg säkerhetsklassning (3), har Kriminalvården kommit fram till under initiala undersökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängelse i Viskan och Torpshammar

Mer i ämnet