Radomir Sarkan chef för Kriminalvården i norr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radomir Sarkan, chef för Kriminalvården i norr, berättar att förutom nya fängelser ser man över om platser kan frigöras på de högre säkerhetsklassade anstalterna genom flyttning till mer öppna anstalter av vissa fångar. Foto: Anna-Klara Bankel

Kriminalvårdschefen om de nya fängelserna: ”Vi måste lösa det”

Uppdaterad
Publicerad

Förutom nya fängelser försöker Kriminalvården flytta fler intagna från högriskanstalter till mer öppna anstalter – med riskbedömningar.

– Vi behöver göra allt vi kan, säger Radomir Sarkan, kriminalvårdschef i norr om den akuta platsbristen.

Landet behöver nya fängelser. Antalet platser ska gå från 9 000 idag till 27 000 om tio år. Redan idag dubbelbelägger man i rummen på anstalterna. Men det behövs nya byggnader.

Utmaningen: Hitta kompetens

Mindre kommuner som Ånge, just nu aktuellt, har ibland byggnader som lämpar sig för ombyggnation utan stora kostnader.

Fängelse i Viskan och Torpshammar

Utmaningen blir att hitta personal kompetent nog att klara även den tuffare konfliktmiljön på anstalter som dubbelbeläggs på grund av platsbristen.

– Det är ingen annan som kommer att ta hand om vårt uppdrag och vi måste lösa det, säger Radomir Sarkan, chef på Kriminalvården norr, när han är på besök i Torpshammar för att informera invånarna om myndighetens intresse för att utreda en nytt fängelse på orten, med lägsta säkerhetsklass.

Närheten till Viskananstalten en fördel

Radomir Sarkan tror att närheten till nybyggda Viskananstalten och arbetet tillsammans med Ånge kommun kommer att ge samordningsvinster.

Fastigheten Småbo i Torpshammar har stor ”potential” menar kriminalvårdschefen.

– Jag tror att det kan bli en lösning som både gagnar både Viskan, Småbo och samhället i stort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängelse i Viskan och Torpshammar

Mer i ämnet