Våren 2025 återinvigs renoverade Viskananstalten i Ånge kommun. Nu ser det att kunna bli en anstaltsgranne bara några kilometer bort när Torpshammar kan bli platsen för en ny kriminalvårdsanstalt. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Planer på nytt fängelse i Torpshammar – kan ge 100 nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Torpshammar pekas ut som en av tre orter lämpliga för etableringar av nya kriminalvårdsanstalter. Det skulle innebära att Ånge skulle få två anstalter inom kommunen – bara några kilometer från varandra. En anstalt i Torpshammar skulle kunna ge 100 nya jobb.

Trycket på Kriminalvården att skaka fram nya fängelseplatser är ju stort och man letar med ljus och lykta efter nya etableringsorter.

Nu pekas tre orter ut och en av dessa är Torpshammar.
Blir planerna verklighet blir den nya anstalten granne med Viskananstalten som just nu renoveras för att tas i bruk 2025.

220 intagna – 100 nya jobb

Enligt Kriminalvårdens bedömning skulle de kunna skapas 220 nya anstaltsplatser i Torpshammar och det skulle kunna ge 100 nya jobb i Ånge kommun.

Fängelse i Viskan och Torpshammar

”Förutom nya platser till oss så är det ju också positivt att detta kan ge nya jobb till de båda kommunerna”, säger Radomir Sarkan, ställföreträdande chef för region Nord inom Kriminalvården i ett pressmeddelande.

Inom fem år

Ett första steg i undersökningen har tagits och nu ska Torpshammar-alternativet utredas vidare. Enligt myndighetens bedömning skulle en anstalt kunna tas i bruk inom fem år.

Förutom Torpshammar pekas även Strömsund och Kalmar ut som lämpliga platser för anstalter.

Så här många fängelseplatser kommer att behövas

Kriminalvården har gjort en bedömning av behovet av antalet anstaltsplatser som kommer att behövas i Sverige de närmaste åren.

Utifrån de olika typer av straffskärpningar som ska genomföras, landar myndigheten på ett behov av 27 000 platser inom 10 år – en tredubbling jämfört med idag.

Men samtidigt tar man höjd för att behovet kan bli ÄNNU större – 35 000 platser.

Ska det är vara genomförbart krävs rejäla anslagsökningar, – en fördubbling från dagens 18 miljarder till 40 miljarder 2033.

källa; Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängelse i Viskan och Torpshammar

Mer i ämnet