Först ut är rivning av de gamla industrilokalerna. Här har 100 års miljösynder samlats och det är inte för skojs skull som området är avspärrat och belagt med tillträdelseförbud.
– Ja, det har varit mycket ungdomar här. Men det har blivit bättre sedan vi fick tillträdelseförbudet, säger Sven-Åke Westman.
Naturvårdsverket bekostar
Den stora kostnaden för saneringen, runt 94 procent, står Naturvårdsverket och SCA för. Sundsvalls kommun bidrar med runt 6 procent och totalt blir kostnaden 13,7 miljoner kronor.
Högst prioriterat i länet
Om det räcker. Området har länge varit ett av länets högst prioriterade miljöärenden. I marken trängs arsenik, asbest, pcb, dixoiner och tungmetaller i en salig röra och någon bebyggelse kommer det inte att bli på platsen.
Tidigare beräkningar har hamnat på över 130 miljoner för att göra området ofarligt igen.
Naturområde
– Det ska bli ett naturområde. Litet synd på de gamla bygnaderna visst, men de går inte att rädda, säger Jeanette Hedlund (S), stadbyggnämndens ordförande.
I det första steget som ska vara klart nu i sommar finns lösningar som att täcka deponin med gummiduk och fräscha jordmassor över. Året därpå ska strandlinjen förstärkas.