Mats Svensson har för Riksåklagarens räkning försökt att få till stånd en resningsprocess i HD i det så kallade Malinfallet under det senaste halvåret.
Det sedan Nationellt forsensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium) i höstas lyckats fastställa en DNA-profil av gärningsmannen som våldtog och mördade 16-åriga Malin Lindström i Husum norr om Örnsköldsvik i november 1996.
Spermafläckar på Malins kläder har tidigare inte kunnat DNA-analyserats, men ny teknik på området har nu gjort det möjligt.
För lite DNA – då
En ung man från Örnsköldsviksområdet åtalades för mordet och dömdes också av tingsrätten, men frikändes senare av hovrätten. I den processen kunde ett DNA-test alltså inte knyta någon gärningsman till brottet eftersom mängden DNA då var för liten för att kunna analyseras.
När det nu finns en fastställd DNA-profil sökte Åklagarmyndigheten stöd hos Högsta Domstolen för ett nytt DNA-test av den så kallade ”Malinmannen”, eftersom det gamla testet förstördes med anknytning till den friande i hovätten 1998.
Malinmannen mannen å sin sida bestred via sin försvarare Ulf Holst begäran om kroppsbesiktning – det här fallet topsning – med hänvisning till att han frikänts i målet och att den friande domen vunnit laga kraft.
Strider mot regeringsformen
Det skulle då alltså i praktiken bli frågan om en tvångstopsning – om HD gick på åklagarlinjen.
I måndags kom Högsta domstolens beslut i frågan. HD har kommit fram till att en tvångstopsning i det här aktuella fallet skulle strida mot regeringsformen eftersom mannen redan frikänts, och avslog därför Åklagarmyndighetens begäran.
Däremot slår HD fast att ett preskriptionsavbrott – i enlighet med Åklagarmyndighetens yrkande – faktiskt har uppstått i ärendet och att det därför inte kommer att preskriberas när det gäller ”Malinmannen” förrän först 2026.