Sundsvalls Energi berättar  hur den stoppade miljardsatsningen i Örnsköldsvik kan påverka projektet i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tänker Sundsvall Energis vd Anders Jonsson efter beskedet om FlagshipOne? Foto: SVT

Beskedet om stoppad miljardsatsning i Örnsköldsvik kan påverka projektet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att miljardsatsningen på grönt fartygsbränsle i Örnsköldsvik slopas skapar frågor kring den dubbelt så stora, planerade, anläggningen i Sundsvall.

– Jag nåddes av beskedet om projektet i Örnsköldsvik via media på morgonen, precis som alla andra, säger Sundsvall Energis vd Anders Jonsson.

FlagshipOne – storsatsningen på fartygsbränsle i Örnsköldsvik – utvecklas inte vidare efter att ägaren Ørsted dragit sig ur. Anledningen uppges vara att marknaden för grönt bränsle i Europa utvecklas långsammare än vad företaget trott och Ørsted har upplevt ett bristande intresse för ”långsiktiga avtal till realistiska priser och kommersiell skala”. Det innebär att det är omöjligt för företaget att gå med den vinst de behöver.

FlagshipTwo planeras i Sundsvall

I Sundsvall planeras det för FlagshipTwo – ett ännu större projekt, som drivs av företaget Liquid Wind vars affärsidé är att starta projekt som sedan säljs vidare. Det är samma bolag som ägde projektet i Örnsköldsvik, innan det köptes av Ørsted.

Industriboomen i norr

– Alla sådana här typer av besked ger ju ett stort mått av osäkerhet. Men jag vill betona att vi, för Sundsvalls del, inte är i något som helst kritiskt läge beslutsmässigt, säger Sundsvall Energis vd Anders Jonsson till SVT Västernorrland.

Liquid Wind: ”Målet är detsamma”

Även Liquid Winds vd Claes Fredriksson säger till SVT Västernorrland att planerna i Sundsvall inte har ändrats.

– Det krävs att några är först och det är klart att det är svårt, men vi fortsätter och målet är detsamma, säger han.

Största investeringen i Sundsvall hittills

Anläggningen byggs i samarbete mellan Sundsvall Energi och Liquid Wind och ligger på Korstaverkets område, i närheten av Tunadal.

Investeringen ligger på mellan fyra och fem miljarder kronor, vilket gör det till den största hittills i Sundsvall. Av den summan står Sundsvall Energi för ungefär två miljarder.

Ska producera 130 000 ton bränsle

Produktionsstart för FlagshipTwo är förväntad till 2026 och fabriken ska tillverka 130 000 ton per år av grönt fartygsbränsle: Grön vätgas och biogen koldioxid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet