Poliser står samlade vid sidan av en väg bredvid flera parkerade polisfordon. I bakgrunden syns byggnader och ett trädigt område. Bilden är delad; den högra delen visar en person med grått hår i en studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Urban Fröberg, expert på hot, våld och krishantering, om skolors arbete och krisplaner för att hantera hotfulla situationer. Foto: SVT, Fredrik Lundmark/SVT

Efter dådet i Örebro – så jobbar Västernorrlands kommuner med säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagens masskjutning i Örebro, där minst elva personer avlidit, riktas nu uppmärksamheten mot säkerhet och krisberedskap inom kommunerna, bland annat i Västernorrland.

– Jag tycker att vi ska öva de här situationerna lika ofta som vi övar brandlarm, säger föreläsaren Urban Fröberg från Sundsvall.

Han är föreläsare i hot, våld och krishantering – och leder just nu en övning på ämnet för skolledare från hela landet.

SVT har kontaktat Västernorrlands alla sju kommuner för att få en bild av hur säkerhetsarbetet i skolorna ut och vilka åtgärder som planeras framöver – se svaren i faktarutan.

Säkerhetsarbetet i Västernorrlands kommuner

SUNDSVALL

Har länge arbetat med att hantera säkerhetsfrågor inom sina skolor. Barn- och utbildningsförvaltningen har utvecklat en väl utarbetad och gemensam handlingsplan för att hantera hot och våld.

Kommunens arbete med krishantering är kontinuerligt och omfattar bland annat översyn av rutiner, kompetensutveckling och regelbundna övningar.

TIMRÅ

Under läsåret 2022/2023 genomfördes en utbildning inom pågående dödlig våld (PDV) på alla skolor i kommunen.

All personal har fått både teoretisk och praktisk utbildning. Kommunen planerar också att se över de nyligen skapade rutinerna, men förväntar sig inga större förändringar.

ÅNGE

Har planer för hot och våld samt en rutin för PDV (pågående dödligt våld) framtagen av kommunens säkerhetschef. Kommunen kommer behöva se över nuvarande rutiner det förebyggande arbete.

HÄRNÖSAND

Finns rutiner och ett hälsofrämjande arbete på alla enheter där utrymning och inrymning ingår.

Varje enhet leds av rektor i det arbetet utifrån enhetens krisplan. Om kommunen behöver se över och ytterligare förfina rutinerna ses över i ett senare skede.

KRAMFORS

Har varit på dagordningen i alla skolformer i flera år. Ådalsskolan är låst, liksom ett par av grundskolorna. Den nya förskolan är också låst låst och vårdnadshavare och personal kommer att ha taggar för att kunna komma in.

Komvux har inget skalskydd, det vill säga det är öppet dagtid men man en plan för inrymning och hot och våld.

SOLLEFTEÅ

Skolorna i kommunen har krisplaner på varje enhet och har, under hösten, jobbat med en övergripande krisplan med inriktning på PDV.

Rektorerna har också haft en heldag med polis och säkerhetssamordnare där de fått jobba med sådana scenarier.

ÖRNSKÖLDSVIK

Arbetar systematiskt med krisledning och frågan kring liknade händelser har aktualiserat. Fokuset ligger på utrymningsövningar, och en kontinuerlig dialog med säkerhetsenheten och polisen.

Efter händelsen i Örebro kommer rutiner och ställningstaganden att ses över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet