• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter nödropet från vården: Här är förslagen från sjuksköterskor i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för den högsta regionledningen i Västernorrland tycks vara rejält naggat i kanten efter den senaste tidens problem med personalbrist och överbeläggningar.

Sjuksköterskorna Christine Näslund och Susanne Söder på Sundsvalls sjukhus har tre förslag på lösningar.

De väntar på att se konkreta förbättringar i vardagen och hoppas att deras nödrop från vården ska tas på allvar.

–  Vår närmsta ledning känner jag förtroende för men inte de som tar besluten högre upp. Det pyr bland alla yrkeskategorier, säger sjuksköterskan Christine Näslund.

”Dålig taktik och framförhållning”

För att klara av att bedriva vård när personal saknas flyttas personal mellan avdelningar för att täcka upp där behovet bedöms som störst.

–Det blir fortsatt dålig vård och ännu större brist på sjuksköterskor för de kommer inte att stanna. Det är så dålig framförhållning att göra på det här sättet.

”Som en rutten eka”

 ”Vi släcker bränder”, säger sjuksköterskan Susanne Söder.

Och ett mail till oss på redaktionen skriver en annan anställd på Sundsvalls sjukhus, efter våra publiceringa:

”Det liknar en träeka där politiker och tjänstemän borrar i den ruttna ekan och där vårdpersonalen lagar och lappar för att hålla den flytande””.

Bristande förtroende för ledningen

Personen börjar tröttna på ”ledningens avsaknad på förståelse och inkompetenta beslut.”

Det är samma känsla som fler ger uttryck för.

– Det känns så väldigt hopplöst. Det är ju förvånande att någonting fortfarande fungerar, säger sjuksköterskan Christine Näslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.