• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter Orange: Kris på avdelning 15

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade tre sjuksköterskor, anställda hos det kritiserade bemanningsföretaget Orange Hälsa, att de lämnar Sollefteå sjukhus. ”Ett dråpslag”, säger avdelningschefen Ros-Marie Söderqvist.

Beskedet att Orange Hälsa lämnar Sollefteå innebär att sjukhuset redan nästa vecka förlorar två stafettsköterskor. Den tredje stafettsköterskan ämnar sjukhuset i mitten av juni vilket sammantaget innebär ett stort hål i sommarbemanningen.

– Vi försöker att hitta en akut lösning men det blir inte lätt på kort varsel. Tyvärr så talar det mesta för att vi står inför en bemanningskris i början av sommaren som vi kanske måste lösa genom att dra ner på antalet vårdplatser, säger Ros-Marie Söderqvist.

Hård kritik

I så fall berörs ortopedi, medicin och akut kirurgi i en situation där sjukhuset redan står inför en besvärlig sommar. Redan tidigare har landstinget meddelat att akutkirurgin och ortopedin sommarstänger under sex veckor till följd av bemanningsbekymmer.

Totalt har landstinget tecknat fyra avtal med stafettsköterskor från Orange Hälsa, men kritiken mot företaget har varit hård. Som stafetter har Orange Hälsa har debiterat Landstinget Västernorrland 380 kronor timmen som ett introduktionspris.

Timlön under 60 kronor

Tidningen Dalademokraten har granskat företaget Orange och tagit del av en sjuksköterskas kontrakt. VD:n för det svenska företaget, Lars Martin Heszö, säger till tidningen att sjuksköterkorna skriver ett tvåårskontrakt med Orange. Anställda som bryter kontraktet måste betala tillbaka kostnaden för språkutbildningen – 37.000 kronor. VD:n säger vidare att sjuksköterskorna har en timlön på cirka 130 kronor i timmen. Men från den lönen görs enligt tidningen Dalademokraten avdrag de första åren för bland annat språkkurs, resor och husrum. Ett avdrag på 74 kronor. Då skulle timlönen sluta på 56 kronor.

Lär sig svenska på 20 veckor

Orange hälsa är ett dotterföretag till det litauiska företaget Orange Group Baltic. De har som affärsidé att utbilda erfarna sjuksköterskor från Lettland, Litauen, Ungern och Slovakien i svenska språket. Sjuksköterskorna går enligt företaget en 20 veckor lång utbildning i sina hemländer och får sedan jobba i Sverige. Frågan är under vilka villkor sjuksköterskorna arbetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.