En man och en kvinna vandrar längs en träbro i en skogsmiljö, omgivna av tät grönska och dimma. Bron sträcker sig över ett mossigt område, under en mulen himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paret Meier-Neiss från Tyskland på väg in i Skuleskogen – därför lockades de till Höga kusten och norra Sverige. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Allt fler utländska turister upptäcker Höga kusten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet gästnätter i Höga kusten ökar och det är framför allt de utländska turisterna som står bakom ökningen. Den gruppen ökade med hela 22 procent jämfört med turistsäsongen ifjol.

– Det här är den mest fantastiska delen av Europa enligt mig, säger Bernd Meier-Neiss från Tyskland.

Höga kusten som turistmål lyckades snabbt locka tillbaka de utländska turisterna efter pandemin och fortsätter att göra så. Preliminär statistik från Tillväxtverket visar på nästan 365 000 kommersiella gästnätter, vilket är drygt fem procent fler än ifjol. Många av dem reste hit från ett annat land.

– Det här är frukten av det hårda jobb som alla lokala entreprenörer har lagt ner tillsammans med destinationsbolaget, kommuner och regionen, säger Måns Löfroth på hotell Höga kusten.

Väljer lågsäsong

Vid Skuleskogens entré väst har paret Meier-Neiss parkerat sin husbil. De är på väg hem till Tyskland efter en resa upp till Lappland och vill spendera några nätter i Höga kusten.

– Vi gillar norrskenet vilket är en anledning till att vi väljer att turista nu och inte under sommaren. Dessutom tycker vi inte om myggorna, säger Bernd Meier-Neiss.

Gynnsamt med längre säsong

Meier-Neiss är inte ensamma om att välja Höga kusten innan eller efter högsäsongen juni, juli och augusti. Och när fler turister väljer lågsäsong får det positiva effekter på de som verkar inom turistnäringen.

– Så fort man kan dra ut på säsongen och skapa bättre beläggning innan och efter så kan vi också behålla personal på ett helt annat sätt, säger Måns Löfroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.