Polistillslag, kammaråklagare Henrik Wallin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kan bli aktuellt med så kallad betryggande övervakning enligt LVU (lagen om vård av unga), säger kammaråklagare Henrik Wallin angående de två 17-åringar som ännu så länge sitter i häktesceller efter det stora polistillslaget i Sundsvall. Foto: Gobiten / Per-Erik Ström SVT

Efter stora polisinsatsen: Tre personer omhäktade

Uppdaterad
Publicerad

Totalt tio personer sitter häktade efter det stora polistillslaget i Sundsvall mot den organiserade brottsligheten för knappt tre veckor sedan. Men samtliga nekar och bestrider häktningarna – under måndagen hölls tre omhäktningsförhandlingar.

Och att två av de tio bara är 17 år kan bli ett bekymmer för rättsväsendet.

Vid den stora insatsen på ett flertal adresser i Sundsvallsområdet den 26 januari anhölls ett 15-tal personer. Vapen, sprängmedel och stora mängder narkotika togs i beslag.

I dagläget sitter totalt tio personer häktade.

Våldsvågen i Stockholm

Övervakning enligt LVU

Men i och med att den omfattande utredningen drar ut på tiden kan det bli problem när det gäller häktningsfrågan – två av de häktade är minderåriga och ska enligt gällande rättspraxis inte sitta för länge i häkte.

– Det kan bli aktuellt med så kallad betryggande övervakning, det vill säga att socialtjänsten tar över enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). Men det är inte säkert för här handlar om det så pass grova brott, säger kammaråklagare Henrik Wallin.

Under onsdagen hölls omhäktningsförhandlingar i ärendet gällande tre personer, de båda 17-åringarna samt en man i 20-årsåldern, samtliga häktades på nytt och åtal ska vara väckt senast den 27 februari.

Hör mer i klippet här ovan.

Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)

Om barn och unga riskerar att utvecklas ogynnsamt har samhället ansvar att se till att de får det skydd och stöd de behöver. Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, kompletterar socialtjänstlagen, SoL, när frivilliga insatser inte är möjliga.

LVU ska trygga samhällets möjligheter att kunna ge barn och unga behövlig vård och behandling. Ytterst ligger ansvaret att agera på kommunens socialnämnd.

Om socialnämnden inte kan genomföra behövlig vård i samförstånd med vårdnadshavaren och den unge, när denne fyllt 15 år, kan ett omhändertagande enligt LVU bli aktuellt. Barnet placeras då i ett boende utanför hemmet.

Med behövlig vård menas att hela den planerade vården ska kunna genomföras på kort och lång sikt.

För att LVU ska kunna tillämpas behöver tre förutsättningar vara uppfyllda:

  • Det ska föreligga ett missförhållande som har anknytning till den unges hemmiljö enligt 2 § LVU (de så kallade miljöfallen) och/eller till den unges eget beteende enligt 3 § LVU (de så kallade beteendefallen).
  • Missförhållandet ska medföra att det finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas.
  • Behövlig vård kan inte ges på frivillig väg.

Källa: socialstyrelsen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet