• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett fall av TBE upptäckt i länet – tros ha smittats i Timrå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsenheten i Västernorrland har utrett ett misstänkt inhemskt fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, som anmäldes under sommaren. Utredningen visar nu att personen med stor sannolikhet smittats i Timrå.

Men biträdande smittskyddsläkare Maria Tempé avråder inte länsborna från att vistas ute i naturen – hör henne här.

Senaste gången en person ska ha smittats i länet var för tolv år sedan i Örnsköldsvik. Det nya fallet, där utredningsresultatet talar för att smittan överförts i Timrå kommun, är blott länets andra kända TBE-fall med inhemsk smitta någonsin.

– Det här gör inte att vi nu ändrar några rekommendationer. Vistas du enbart i naturen i Västernorrland har vi ingen allmän rekommendation om vaccinering, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare.

Det har även tidigare funnits fall i länet där personer drabbats av TBE, men har då smittats någon annanstans.

Hör biträdande smittskyddsläkarens råd i videon här ovan.

Det här är TBE:

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

I Sverige finns TBE framför allt i södra och mellersta Sverige. Allra vanligast är viruset i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter och runt Mälaren.

TBE kan man vaccinera sig mot, men inte mot borrelia – en annan smitta (bakterieburen) som fästingar kan bära på.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.