Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Pahlin på Hamreetableringens projektkontor i Långsele, inhyst i ett café i centrala Långsele. Det är en strid ström av intresserade ortsbor som kommer för att prata om etableringen. Foto: svt

Flera steg närmare jätteetableringen i Långsele – detaljplanen klar

Uppdaterad
Publicerad

Steg för steg tycks planerna för att etablera en fabrik för grönt flygbränsle i Långsele ta fastare form.  I våras skrevs avsiktsförklaringen under. Innan jul är det dags för nästa avtal. Då handlar det om ett hyresavtal eller försäljning av industrimarken i Hamre till energijätten Uniper.

Energikrisen, kriget i Ukraina och de kraftiga prisökningar har skickat oroande signaler om projektets framtid, inte minst de enorma förluster som energijätten Uniper drabbats av under året.

Idag säger Hans Pahlin, projektledare för Hamre, att man har ”kontakt på daglig basis med Uniper” som numera tagits över av den tyska staten, och några andra planer än att det är just Uniper man ska förhandla med finns inte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Pahlin, projektledare för Hamre känner trycket av förväntningar Foto: Pierre Ragnehag

SkyFuelH2 heter projektet och tanken är att Uniper tillsammans med sydafrikanska Sasol ska börja tillverka grönt flygbränsle i fabriken i Hamre under 2026.

Nu är även kommunen klar med sin nya detaljplan för Hamre, en grundbult för att kunna jobba vidare.

Hur många jobb blir det då av detta? Ja, själva fabriken kommer att behöva runt 100 anställda, men med kringeffekter bedömer Hans Pahlin att det är fullt rimligt att det skulle generera runt 700 arbetstillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygbränslefabriken i Hamre

Mer i ämnet