I klippet förklarar inre befälet varför de ryckte ut mindre i pandemins början.

Få utryckningar under mars månad för räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten och vintern har antal larm som inkommit till räddningstjänsten i Höga Kusten-Ådalen varit oförändrat i antal. Det som däremot utmärker sig är våren och mars månad.

– Det var en nedgång i mars men sedan har det sakta ökat fram till sommaren med larm igen, och efter sommaren har det varit ungefär som vanligt, säger Johanna Engström, inre befäl på räddningstjänsten.

Längre väntan

En av orsakerna är förstås pandemin. En annan är att räddningstjänsten slutade åka ut på IVPA-larm, IVPA innebär att personalen på en närbelägen brandstation larmas ut till någon som väntar på en ambulans vid ett livshotande tillstånd.

Coronapandemin

– Det är en smittskyddsåtgärd för att vi inte ska smitta eller bli smittade. Konsekvensen av det är att man kan få vänta längre på att få hjälp innan ambulansen kommer till platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet