Statligt jaktkort

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Jägareförbundet Mitt Norrland tror det minskade intresset att lösa jaktkort beror på i videon. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Färre löser jaktkort – minskad älgstam en av orsakerna

Uppdaterad
Publicerad

Jaktkorten i Sverige blir färre för varje år. Antalet personer som köper jaktkort och tar jägarexamen har de senaste åren minskat.

– En stor orsak är nedgången i älgstammen, man tvekar att lösa sitt statliga jaktkort om man inte kan se en älg, säger Sven Norgren på Jägareförbundet Mitt Norrland.

Han fortsätter:

– Älgjakten är fortfarande ett dragplåster, nedgång i älgstammen ger färre jägare.

Sedan jaktåret 2019–2020 har antalet som löser jaktkort i Sverige minskat. Förra jaktåret var det knappt 282 000 jägare som löste det statliga jaktkortet, som är obligatoriskt för att få jaga. Bara i Västernorrland har det minskat med drygt 900 jaktkort de senaste 4 åren.

Minskande älgstam en av orsakerna

Den minskande älgstammen tros vara en av orsakerna tillsammans med ökade kostnader på bland annat jaktarrenden, drivmedel och ammunition.

– Allt har blivit dyrare, om du ska köpa en bössa, resor till jakten. Man drar sig nog för att åka ut och jaga som vi gjort tidigare, säger Sven Norgren.

Vad är ett jaktkort?

Det statliga jaktkortet visar att du har betalat viltvårdsavgiften och är berättigad att jaga i Sverige.

  • Avgiften är fastställd till kronor 400 och betalas till Viltvårdsfonden av den som ska jaga
  • Även hundförare ska betala avgiften om syftet är att fälla vilt, oavsett om det är du själv eller någon annan som planerar att avlossa skott
  • Även du som går i drev är skyldig att betala avgiften
  • Är du under 18 år och inte har vapenlicens behöver du inte betala viltvårdsavgiften
  • Statligt jaktkort ska alltid tas med på jakten

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.