Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogsindustrierna förlorar miljardbelopp på betesskador. I videon berättar Jonas Mårtensson, affärsområdeschefen på SCA, om problemen och möjliga lösningar. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Tallplantor i Timrå äts upp av älgar – SCA vill ha en ”rimlig älgstam”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolaget SCA driver varje år upp mer än 100 miljoner skogsplantor på Bogrundets plantskola norr om Timrå, men tvingas konstatera att plantorna i stor utsträckning drabbas av betesskador av främst älg.

– I den inventering som görs varje år så är ungefär 10 procent av de tallplantor som vi har ute i våra marker betesskadade, säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef SCA Skog.

En färsk rapport från skogsindustrierna visar att det handlar om ett minskat värde motsvarande mångmiljardbelopp för skogsbranschen. I norra Sverige är det främst tallplantor som är föremål för betande älgar.

– Vi behöver en långsiktig viltförvaltning som över tid ser till att ta ner älgstammen. Hur än det är, så äter två älgar mer än en älg, säger Jonas Mårtensson.

Älgstammen har minskat

Sedan 80-talet har älgstammen minskat dramatiskt, trots det når Sverige ändå inte de politiskt satta målen för hur stor andel betesskador som är acceptabla. Dagens älgförvaltningssystem infördes hösten 2012, ett av målen var då att betesskador av älg skulle förändras till det bättre.

– Vi går inte ut med att vi ska noll älgar. Vi vill ha en rimlig älgstam med en bra viltförvaltning, säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef SCA Skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.