Till vänster syns en lastbil som ligger på taket och räddningstjänsten och polisen står runt den. Till höger syns en mobilskärm med ett dokumentet som ska vara från en polisutredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka detaljer är det som avslöjar att det dokument som ska vara från en polisutredning – och som nu spridits på sociala medier – är falskt? SVT:s verifieringsreporter Maria Lapenkova förklarar. Foto: SVT

Fejkad polisutredning sprids efter dödsolyckan i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Ett utdrag ur ett falskt förundersökningsprotokoll som uppges ingå i utredningen av dödsolyckan på länsväg 352 norr om Örnsköldsvik sprids på nätet via appen Tiktok.

Polisen dementerar bestämt uppgifterna och har upprättat en anmälan om förtal av avliden.

Men hur görs sådana här fejkpubliceringar – och varför?

I oktober voltade en lastbil efter länsväg 352 mellan Björna och Örnsköldsvik. Föraren, en man i 40-årsåldern, dog av sina skador.

Polisen utreder olyckan enligt rutinen för att komma fram till hur det hela gick till.

Fejkad polisutredning sprids

På ett Tiktokkonto publiceras vad som påstås vara delar av polisutredningen. SVT har tagit del av inlägget och det står bland annat att mannen ska ha spelat mobilspel samtidigt som han körde lastbilen.

Något som polisen uppger inte stämmer.

– Nej, det är någon annan handling, säger Rickard Hagström som är kommunpolis i Örnsköldsvik.

SVT har låtit verifieringsdesken analysera den påstådda polisundersökningen. Se vad de säger i klippet ovan.

Kommunpolisen Rickard Hagström står i uniform och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har upprättat en anmälan efter att falsk information om polisutredningen efter dödsolyckan utanför Örnsköldsvik spridits på sociala medier. Foto: SVT arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.