Birgitta Liljedahl vann pris på filmfestival i Kanada för sin kortfilm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Liljedahl, manusförfattare och regissör till ”Potatis”, vill problematisera perfektionism med sin kortfilm. Foto: Aisha Sundgren/SVT, privat

Filmskapare från Örnsköldsvik prisad på festival i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

På årets upplaga av Female eye Film Festival i Toronto vann kortfilmen ”Potatis” bästa internationella kortfilm 2024. Birgitta Liljedahl som är uppvuxen i Örnsköldsvik har skrivit och regisserat filmen, där att sätta potatis blir en metafor för samhällets strävan efter perfektion.

– Nu slutar vi vara perfekta, den tiden är förbi, säger Birgitta Liljedahl.

Tillsammans med sitt team bestående av flera namn med Norrlandsanknytning, som huvudskådespelerskan Annika Ryberg Whittembury från Nensjö i Höga Kusten, har Liljedahl tagit ”Potatis” till internationell vinst. Hon berättar att de inte alls hade väntat sig vinsten.

– Vi var så glada att vi ens var med. Och så var det prisutdelning och vi var mest där för att man fick käka brunch, det är ju gott, säger hon och fortsätter:

– Men så vann vi! Den här politiska, samhällskritiskt arga potatisfilmen från Norrland. Det var jättefint, väldigt högtidligt!

Modern som en kladdig potatis

Kortfilmen gestaltar på ett absurt, dramakomiskt sätt hur Mamma 1 som misslyckas med att vara den perfekta modern får besök av en inspektör från svenska staten som kommer med en ny Mamma 2.

Om metaforen med potatis berättar Liljedahl att hon vill likna sättpotatisen, som skapar perfekta nya potatisar men själv blir till en kladdig massa, med en mamma som försöker vara perfekt.

– Det illustrerar hur man sugs ut som mamma eller människa medans man ska ge ut en massa små perfekta saker, säger hon.

Female eye Film festival

  • Female Eye film Festival är en filmfestival i Toronto som riktar sig specifikt till kvinnliga regissörer.
  • Filmfestivalen startades år 2001 av Leslie-Ann Coles.
  • I år hölls filmfestivalen den 18-21 juli i Toronto i Kanada.
  • 15 priser delades ut på årets upplaga av festivalen, varav två priser inriktade på internationella filmer.
  • I år tävlade över 70 filmer i festivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.