Fisken frodas i Moälven

Uppdaterad
Publicerad

Elfiske i Moälven och biflödet Utterån visar att både laxen och havsöringen nu förökar sig på egen hand.

Flera år av fiskutsättning i Moälven och Utterån har gett resultat. Både laxen och havsöringen leker och förökar sig i vattendragen. Det visar inte minst det elfiske som årligen genomförs på flera platser. Fiskekonsulenten Bosse Öhman är den som drar på sig vadarstövlarna och fångar in fisken som sedan bedövas för att mätas och vägas.

– Det här fungerar som en miljöövervakning kan man säga. Det vi nu gör är att vi för in uppgifterna i ett elfiskeprotokoll som vi sen skickar till elfiskeregistret i Örebro.

Vill se laxyngel

Förhoppningen är att hitta årsyngel av lax men dagens fångst ger bara tvåårig lax, ettårsöringar och ett par stensimpor, men Bosse är inte orolig eftersom han under tidigare elfiske har hittat årsyngel av lax.

– Laxen har nog lekt på andra platser än här. De är inte så lätta att hitta, de har ju många platser att välja på. Men det är fantastiskt att se att det fungerar. Vi har jobbat i flera år för att få till en naturreproduktion och nu ser vi att fisken sköter det här själv. Sakta men säkert blir det bättre för varje år och vi hittar nya lokaler där de förökar sig.

Bra spridning

Just den här platsen ligger långt uppe i Utterån och visar att fisken har spridit sig snabbt upp i älvsystemet.

– Det har gått väldigt fort med självreproduktionen i ån. Man blir lite bortskämd eftersom man brukar prata om 15 – 20 år.

Håkan Jansson är biolog på Örnsköldsviks kommun och ser Moälvsprojektet som sitt skötebarn.

– Det här känns jättebra. vårt mål är ju att få till naturlig reproduktion av lax och havsöring i Utterån och resten av Moälvssystemet. Vi ligger lite efter i norra och södra Anundsjöån men om fem år kommer vi att ha nått dit också med naturlig reproduktion. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.